EU postaje superdržava

Velike promene

EU postaje superdržava

Planeta -
U dokumentu „Konačni izveštaj o budućnosti Evrope“ stoji da bi Evropska unija uskoro mogla da preraste u državu sa jednom vojskom, policijom i diplomatijom

BRISEL - Centralizacija.Evropska unija uskoro bi mogla da postane jedinstvena država, preneli su svetski mediji na osnovu objavljivanja zajedničkog teksta ministara inostranih poslova 11 zemalja EU, u kojem se zalažu da zajednica dobije jedinstvenu diplomatiju, vojsku i policiju.Jedna od najznačajnijih izmena koju u dokumentu pod nazivom „Konačni izveštaj o budućnosti Evrope“ predlažu države potpisnice jeste da se uvede većinski sistem odlučivanja u okvirima EU, a ukine apsolutni, koji sada postoji. To bi značilo da pojedinačne zemlje više ne bi imale pravo veta na odluke koje se tiču svih članica zajednice.Posebna pažnja u osam stranica dugom tekstu pridaje se jačanju ovlašćenja šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja bi prema ovom predlogu mogla samostalno da preduzima akcije u okviru Evropske spoljne službe.Neki predlozi, poput uspostavljanja centralnog kontrolnog monetarnog mehanizma, već su na putu da budu ostvareni, dok će drugi, kao što je uvođenje zajedničke evropske policije za kontrolu granica, verovatno izazvati žestoku polemiku, navode mediji.Prema mišljenju ministara, Evropsku komisiju ubuduće bi trebalo da vodi neposredno izabrani predsednik koji bi ujedno imao veća ovlašćenja u odnosu na Savet, a dokument predlaže i jačanje uloge Evropskog parlamenta. Njega bi trebalo podeliti na deo koji čine parlamentarci iz zemalja članica evrozone i predstavnici država koje to nisu.Inače, među 11 diplomata koji su učestvovali u sastavljanju teksta nalaze se i predstavnici najvećih sila - Nemačke, Francuske, Italije i Španije. Međutim, dokument nije potpisala Britanija i od nje se očekuju burna reagovanja i neprihvatanja njegovih odredaba. Takođe, ona je zemlja koja je najviše puta do sada koristila pravo veta u Savetu, pa verovatno neće lako prihvatiti ideju da joj to bude oduzeto. Ostale zemlje čiji su šefovi diplomatija sastavljali tekst jesu Poljska, Portugal, Austrija, Belgija, Holandija, Luksemburg i Danska.

Kandidati za članstvoZvanične zemlje kandidati za članstvo u EU su Island, Makedonija, Turska, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Za njih se, osim za Hrvatsku čiji je datum ulaska 1. jul 2013, ne zna kada će tačno postati članice unije. Turska je država oko koje se vode razne polemike unutar EU o tome da li bi trebalo da bude primljena u članstvo. Zemlje koje su zvanično registrovane kao potencijalni kandidati jesu Albanija i Bosna i Hercegovina. Mnoge države, kao što su Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, ne žele da uđu u EU, ali s njom imaju posebne sporazume.Merkel: Evropska unija u kriziNemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u Berlinu da dugoročno podržava pristupanje svih država zapadnog Balkana EU, ali je ukazala da se Evropska unija trenutno nalazi u krizi.- Slovenija je već u EU, uskoro ulazi i Hrvatska, a sledeća je Srbija - rekla je Merkelova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track