EK primila na znanje Dačićevu izjavu

Politika

Autor:

Ono što je važno za Srbiju jeste posebno reforma pravosuđa, hvatanje u koštac s korupcijom i organizovanim kriminalom, zaštita manjina i ranjivih grupa, sloboda medija i samnjivanje broja azilanata, kaže Stano

Politika Peter Stano

BRISEL - Evropska komisija je "primila na znanje ono što je javljeno da je rekao srpski premijer, ali mi ne dajemo nikakve opaske ili osvrte na izjave političara", izjavio je u Briselu predstavnik u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je tako odgovorio na pitanje novinara o tome kako Evropska komisija gleda na izjavu premijera Dačića da "ulazak Srbije u Evropsku uniju koče oni koji izgubili Drugi svetski rat, dok je Srbija bila među pobednicima u tom ratu", i da li Komisija smatra da je ta izjava "uvredljiva za neke članice EU".

Predstavnik za štampu komesara za širenje EU Štefana File je naveo da u vezi s tim i sa Izveštajem Komisije o napretke Srbije može ukazati na to što je File prošle nedelje u Beogradu predočio, a to je da se "srpske vlasti moraju usredsrediti na ono što je od prvenstvene važnosti".

"Ono što je važno za tu zemlju jeste posebno reforma pravosuđa, hvatanje u koštac s korupcijom i organizovanim kriminalom, zaštita manjina i ranjivih grupa, sloboda medija, a za srpske građane je bitno da se preduzmu mere za smanjivanje priliva azilanata kako bi se održao EU režim bez viza", što znači sprečavanje zloupotrebe vizne liberalizacije, rekao je predstavnik.

Na molbu da se osvrne i na izjave predsednika Parlamenta Nemačke i šefa nemačke diplomatije da Hrvatska ne sprovodi dobro sve reforme i uslove da bi polovinom iduće godine postala članica Evropske unije, Stano je uzvratio da "svaka članica EU može imati sopstveno mišljenje". Ukazao je da su "sve zemlje EU potpisale sporazum o članstvu s Hrvatskom, pošto su pregovori o tome uspešno okončani", uz ocenu da su vlasti u Zagrebu "ispunile sva merila".

Stano je primetio da "činjenica da je Evropska komisija utvrdila neka polja na kojima još Zagreb mora ostvariti napredak, ne znači da Hrvatska nije, ili da neće biti spremna za članstvo 1. jula iduće godine". Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele je danas, na ministarskom zasedanju EU u Luksemburgu, rekao da "Nemačka želi da Hrvatska postane članica EU, ali Zagreb najpre mora da ispuni uslove za članstvo". "Neće biti veštačkih prepreka za Hrvatsku, ali ni ustupaka, i mi ćemo ozbiljno istrajati na onome što je tačku po tačku utanačeno između EU i Hrvatske", podvukao je Vestervele. Predsednik nemačkog parlamenta Norbert Lamer je zatražio da se zaustavi celokupni proces ulaska novih članica u EU, uključujući Hrvatsku.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • zumbul aga

  zumbul aga

  integritet kosova moze, a integritet srbije ne moze. gde ste vi evropljani studirali? na kom univerzitetu? kazite da se i ja upisem, pa da postanem tako pametan.

  24 Odgovori 
 • NIKO SE NIJE OSVRNUO NA ERDOGANOVU IZJAVU U SARAJEVU??

  NIKO SE NIJE OSVRNUO NA ERDOGANOVU IZJAVU U SARAJEVU??

  Izedbegovic je ostavio Turskoj u nasledstvo Bosnu?? Sta sada Grci, Bugari i Srbi treba da rade a da Evropa konacno shvati da nam je u odbrani civilizacije preko potrebna?????

  22 Odgovori 
 • pedja

  pedja

  Daciceva izjava je skroz na mestu...za one koji ne razumeju sta je pisac time hteo da kaze Dacic je prvo rekao ono sto stvarno misli i ono sto jeste a posle je kao demantovao da je izjava pogresno protumacena....isto nam rade i Nemci vec 5 godina daju izjavu kako moramo da priznamo Kosovo a posle se pretvaraju da nisu bas dobro protumaceni...sto je ... više neposten odnos prema nama. A inace Nemacka je tvorac velike Albanije iz 2 sv rata i istorijska je istina da ponovo prave isti projekat

  21 Odgovori 

Poslednji komentar

 • nidža

  nidža

  A da se mi ipak više okrenemo postupcima a manje izjavama!
  I oni što se pominju u Insajderu su jedno govorili a drugo radili. Mnogo bitnije je pozadina izgovorenog ili ono što je vidljivo na terenu.
  A političari su plaćeni da pričaju i ništa ne kažu!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Hrvatska, koja „Oluju“ slavi kao državni praznik, nema nikakvo moralno pravo da Srbiji drži bilo kakve lekcije Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!