Iskenderov: Nije realno da Nemačka promeni stav o Kosovu
Foto: Tanjug

Iskenderov: Nije realno da Nemačka promeni stav o Kosovu

Politika -
Iskenderov smatra da je Nemačkoj odgovarao stalni konflikt na Balkanu jer je devedesetih godina, ujedinjena i sve moćnija, želela da se definitivno reši američkih baza

BEOGRAD - Naučni saradnik u Institutu za balkanistiku Ruske akademije nauka, Petar Iskenderov smatra nerealnim da Nemačka koja je prva priznala nezavisnost Kosova promeni svoj stav o tome, ali je i uveren da Srbija u novoj kompoziciji odnosa ima pravo da traži svoja prava i teritorije, pre svega kada su u pitanju Srbi u BiH i na severu Kosova.

Iskenderov smatra da je Nemačkoj odgovarao stalni konflikt na Balkanu jer je devedesetih godina, ujedinjena i sve moćnija, želela da se definitivno reši američkih baza.

On podseća da su Nemci u vreme raspada Jugoslavije odigrali važnu ulogu, i kaže da Nemačka želi da pokaže da je lider u Evropi i da odlučuje o Balkanu, i da je presudno to što hoće da ostvari ono što je počela - priznanje Kosova.

Na pitanje može li ruski predsednik Vladimir Putin, koji ima odlične odnose sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da utiče na pravedniji odnos Nemačke prema Srbima, Iskenderov kaže da velike države svoje političke projekte "uporno guraju".

On smatra da je velika greška to što evropski činovnici "umiruju Albance" tako što im stalno popuštaju pa Albanci "idu sve dalje".

Na pitanje šta može Srbija, ruski stručnjak za Balkan kaže da je uveren da Srbi imaju pravo da u novoj kompoziciji odnosa traže svoja prava i teritorije.

"To se pre svega odnosi na bosanske Srbe, kao i na Srbe sa severa Kosova. Rusija i Srbija bi trebalo da traže istomišljenike u drugim državama da je sadašnja podela na Balkanu nepravedna", rekao je Iskenderov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja