Obrybeđen novac

Krkobabić: Penzije redovne u 2013.

Društvo

Autor:

Tačno je da su ova davanja skromna, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju učinjeno je ono što je u ovom trenutku bilo moguće

Jovan Krkobabić

BEOGRAD - Isplata penzija, kao i svih socijalnih davanja u 2013. biće redovna, a sredstva za tu namenu su budžetom obezbeđena do kraja godine, izjavio je ministar rada, zapošljavanja i spcijalne politike Jovan Krkobabić.

"S obzirom na duboku ekonomsku krizu i u ovoj oblasti učinjen je maksimalan napor da se ovoj, inače najranjivijoj, kategoriji građana obezbede redovna primanja. Tačno je da su ova davanja skromna, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju učinjeno je ono što je u ovom trenutku bilo moguće", kazao je Krkobabić.

Prema rečima ministra, u 2013. penzije će biti isplaćivane prema utvrđenim rokovima, redovno. Prvo povećanje penzija u maju iznosiće dva odsto. Istovremeno biće isplaćene dve rate jednokratne pomoći po 4.000 dinara za penzionere sa najnižim primanjima zaključno sa junom.

"Očekujem da će i lokalne samouprave, širom Srbije po uzoru na Beograd, u granicama svojih mogućnosti, izdvojiti dodatna sredstva za najsiromašnije penzionere", kazao je Krkobabić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije. On je najavio da penzionere očekuje i povišica u oktobru, koja će biti obrečunata prema rastu potrošačkih cena na malo i 50 odsto rasta BDP-a.

"Za najsiromašnije penzionere biće obezbeđena i dodatna davanja, ili u vidu jednokratne pomoći, ili će penzije biti trajno korigovane sistemskim rešenjem", kazao je Krkobabić. On je najavio da će Vlada nastojati da se u drugom polugodištu ispravi propust koji je učinjen prema trudnicama, tako da se i za njih obezbedi isplata pune plate kao i za porodilje.

"Potpuno je logično da se buduće majke i porodilje tretiraju na isti način", smatra Krkobabić. Ministar u 2013. najavljuje pripremu, a nada se i usvajanju, četiri značajna zakonska projekta: Zakona radu, Zakona o štrajku, Zakona o socijalnom preduzetnistvu, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju invalida.

"Svi ovi projekti su u završnoj fazi. Treba da se otklone još neka nesaglasja između socijalno ekonomskih partnera kao i da se upodobe sa standardima EU", kazao je Krkobabić.

Govoreći o nezaposlenosti Krkobabić je potvrdio da ona dostigla 28 odsto, šsto je najviše do sada. Ni za 2013. nema naročito optimistične prognoze, bar ne u prvih šest meseci.

"U 2013. godini, narocito u prvom polugodištu ne treba očekivati znacajniji pozitivan obrt na ovom planu. Nadam se da će se u drugom polugodištu, početi značajnije oživljavanje privrednih aktivnosti, što će omogućiti rast zaposlenosti", kazao je Krkobabić. On smatra da je kada je reč o otvaranju novih radnih mesta "nemoguće očekivati neki spektakularni rezultat u kratkom roku".

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Potrebno je da se uspostave jasni mehanizmi za kontrolu porekla imovine Ivica Dačić, šef SPS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!