Obrybeđen novac

Krkobabić: Penzije redovne u 2013.

Društvo

Autor:

Tačno je da su ova davanja skromna, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju učinjeno je ono što je u ovom trenutku bilo moguće

Jovan Krkobabić

BEOGRAD - Isplata penzija, kao i svih socijalnih davanja u 2013. biće redovna, a sredstva za tu namenu su budžetom obezbeđena do kraja godine, izjavio je ministar rada, zapošljavanja i spcijalne politike Jovan Krkobabić.

"S obzirom na duboku ekonomsku krizu i u ovoj oblasti učinjen je maksimalan napor da se ovoj, inače najranjivijoj, kategoriji građana obezbede redovna primanja. Tačno je da su ova davanja skromna, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju učinjeno je ono što je u ovom trenutku bilo moguće", kazao je Krkobabić.

Prema rečima ministra, u 2013. penzije će biti isplaćivane prema utvrđenim rokovima, redovno. Prvo povećanje penzija u maju iznosiće dva odsto. Istovremeno biće isplaćene dve rate jednokratne pomoći po 4.000 dinara za penzionere sa najnižim primanjima zaključno sa junom.

"Očekujem da će i lokalne samouprave, širom Srbije po uzoru na Beograd, u granicama svojih mogućnosti, izdvojiti dodatna sredstva za najsiromašnije penzionere", kazao je Krkobabić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije. On je najavio da penzionere očekuje i povišica u oktobru, koja će biti obrečunata prema rastu potrošačkih cena na malo i 50 odsto rasta BDP-a.

"Za najsiromašnije penzionere biće obezbeđena i dodatna davanja, ili u vidu jednokratne pomoći, ili će penzije biti trajno korigovane sistemskim rešenjem", kazao je Krkobabić. On je najavio da će Vlada nastojati da se u drugom polugodištu ispravi propust koji je učinjen prema trudnicama, tako da se i za njih obezbedi isplata pune plate kao i za porodilje.

"Potpuno je logično da se buduće majke i porodilje tretiraju na isti način", smatra Krkobabić. Ministar u 2013. najavljuje pripremu, a nada se i usvajanju, četiri značajna zakonska projekta: Zakona radu, Zakona o štrajku, Zakona o socijalnom preduzetnistvu, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju invalida.

"Svi ovi projekti su u završnoj fazi. Treba da se otklone još neka nesaglasja između socijalno ekonomskih partnera kao i da se upodobe sa standardima EU", kazao je Krkobabić.

Govoreći o nezaposlenosti Krkobabić je potvrdio da ona dostigla 28 odsto, šsto je najviše do sada. Ni za 2013. nema naročito optimistične prognoze, bar ne u prvih šest meseci.

"U 2013. godini, narocito u prvom polugodištu ne treba očekivati znacajniji pozitivan obrt na ovom planu. Nadam se da će se u drugom polugodištu, početi značajnije oživljavanje privrednih aktivnosti, što će omogućiti rast zaposlenosti", kazao je Krkobabić. On smatra da je kada je reč o otvaranju novih radnih mesta "nemoguće očekivati neki spektakularni rezultat u kratkom roku".

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (11)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Rodoljub

  Rodoljub

  Bravo Krki, utešno i radosno za penzionere. Ne reče samo hoće li one biti dovoljne kada je prva vladina novogodišnja čestitka rekla 10% skuplja struja. A struja je u svim energentima, struja je u svim proizvodima, i u hlebu, Iza toga slede komunalije, pa saobraćaj i td. Svako zida svoje cene sve preko 10% a penzijice narastu za nekih skromnih ... više 2%. Pitanje stoji, gde će ti stari naći rudnik da namaknu do tih 8% koje im predstoji a nemaju ni za ovo što su do sada morali. Svi sada vide penzionera kao teret za budžet a ne znaju da su u jednoj zdravijoj državi Srbiji penzionerski fondovi potrošeni na Beograđanku, na most gazela, na mnoge dome zdravlja u kojima se rađaju i leče nove generacije. Kdada bi napravili ispravku vlasništva onda bi se ugasilo preduzeće poslovni prostor koje kabadahijski troši novac na tuđem vlasništvu. Krkobabiću, ne radiš na pravim stvarima i na rešavanju grešaka. Sigurno je da penzije bile bolje kada bi PIO ima izvore prihoda.

  4 Odgovori 
 • Vladana

  Vladana

  Tako je Nikola, u svakoj normalnoj zemlji ne pominje se redovnost isplate penzija - to se podrazumeva - sramno je to i pomenuti na takav nacin kao da penzionerima cini uslugu tamo neki ministar...

  3 Odgovori 
 • Никола

  Никола

  Као да пензије нису већ зарађене него нам их поклања господин Кркобабић. Замислите, он нам гарантује редовност пензија. Па то је Ваш посао и обавеза, а не Ваша милостиња.

  3 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Da li samo penzioneri imaju pravo na zivot?

  Da li samo penzioneri imaju pravo na zivot?

  Cini mi se da je deka Krkobabic ministar za rad a ne samo ministar za penzionere!Zato ga pitam sta je sa platama zaposlenih?Kao inzenjer primam 9000.00din mesecno zato sto mi zastupnik kapitala ne dozvoljava da radim,cak ga ni interesuje koliko sam miliona uspela da ustedim za preduzece,i kolka mogucnost postoji za novi posao od dve godine!Generaln ... više i direktor i doticni zastupik zaposljavaju nove ljude,iako taj kadar vec postoji u preduzecu!Oni iz nepoznatih razloga ne dozvoljavaju da ti ljudi rade,pa ih iz tog razloga psihicki i mentalno ih zlostavlljaju,ekonomski iscprljuju gladu i njih i njihove porodice.Krkobabicu u drzavnim preduzecima se sprovodi necuveno,morbidno,zversko zlostavljanje!Gde ste?Hocete da decu izdrzavamo,a vas partijski kadar,to mi na silu oduzima!I ne samo to!Bukvalno mi oduzima pravo na rad i zivot!Pitam Vas da li Vase interesovanje za penzioere znaci da samo oni imaju pravo na dalji zivot?

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!