Krofne

Prste da poližeš

Krofne

Recept dana -

Sastojci♦ 1 kg mekog brašna♦ 150 g maslaca♦ 4 jajeta♦ 2 kašike šećera♦ 1 kašičica soli♦ 1 dl ulja♦ 3 dl mlakog mleka♦ 1 svež kvasac (40 g)♦ 5 do 6 kašičica ruma ili rakijePripremaU toplom mleku otopite maslac, pa dodajte kvasac i ostavite da nadođe. U drugoj posudi mikserom dobro umutite jaja, dodajte šećer i polovinu brašna i postepeno mešajući dolivajte mleko i mleko s kvascem. Na kraju dodajte rum (rakiju) i umesite testo dodajući ostatak brašna (u testo možete dodati i malo rendane limunove kore). Testo ne sme biti previše mekano niti pretvrdo. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i čašom umočenom u brašno vadite krugove, pa ih pokrijte krpom i pustite da odstoje na toplom mestu najmanje pola sata. U dubokoj posudi zagrejte ulje i pecite krofne. Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom ili samo pospite šećerom u prahu.SavetRum (rakija) sprečiće da krofne upiju mnogo ulja, a imaće lepšu koricu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track