BUDUĆNOST MOBILNIH APLIKACIJA: 6 vrsta koje ćemo najviše koristiti
Foto: Tim Edukacija

BUDUĆNOST MOBILNIH APLIKACIJA: 6 vrsta koje ćemo najviše koristiti

Edukacija -

Još od pojave prvih mobilnih aplikacija kao što su Google Maps i Pandora, postalo je jasno da će ova tehnologija zbog svoje dostupnosti postati važan deo svakodnevice. Najveću popularnost su dobile aplikacije za komunikaciju poput WhatsAppa i Skypea, a potom i one za muzički i video striming. Svakodnevna pojava novih aplikacija broji se u hiljadama i zato se u ovom tekstu bavimo upravo budućnošću ovih korisnih tehnologija za široku upotrebu.

Aplikacije za komunikaciju

Kako se digitalna komunikacija obavlja kroz različite formate, kreatori aplikacija su do sada pokušavali da objedine tekstualne poruke, glasovne poruke i video-pozive u okviru jedne platforme. I dalje se teži što praktičnijoj upotrebi i intuitivnijem korisničkom iskustvu, olakšanjima u deljenju medijskih sadržaja, proširenju uslužnih funkcija i pametnijih alata za filtriranje i organizaciju.

Takođe, radi se i na interoperabilnosti kako bi se sadržaj što lakše delio između različitih platformi, jer je prepoznato da korisnici vole da koriste više servisa u isto vreme. Napredne tehnologije poput veštačke inteligencije svakako će pomoći u automatskom filtriranju važnih poruka, organizaciji razgovora po kategorijama i jačanju privatnosti i sigurnosti.

Personalizovano iskustvo

Korisnici sve više očekuju da aplikacije prilagode svoje funkcionalnosti, sadržaj i interakcije njihovim individualnim potrebama, preferencijama i ponašanju, stoga je stvaranje personalizovanog iskustva postalo jedna od najvažnijih stavki kojoj developeri teže. Pored same estetike, koja doprinosi reputaciji, personalizacija donosi znatno bolje razumevanje korisnika, omogućujući aplikacijama da anticipiraju njihove potrebe i pruže relevantne i korisne informacije i usluge u pravom trenutku.

Veštačka inteligencija, mašinsko učenje i analitika podataka omogućiće da aplikacije postanu „sposobnije” u stvaranju individualno prilagođenih iskustava, koja čine svaku interakciju intuitivnijom, efikasnijom i zadovoljavajućom za korisnike.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Zdravlje i blagostanje

Budućnost mobilnih aplikacija obećava revoluciju u načinu na koji se brinemo o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Kroz analizu velike količine podataka o korisničkim navikama, fiziološkim parametrima i životnom okruženju, ove aplikacije će pružiti individualno prilagođene smernice za ishranu, vežbanje, spavanje i upravljanje stresom.

Koristeći različite nosive uređaje poput satova i narukvica, ove aplikacije će kontinuirano pratiti zdravlje, pružajući u realnom vremenu povratne informacije i motivaciju za postizanje ciljeva korisnika. U budućnosti mobilnih aplikacija za zdravlje i blagostanje, personalizacija će biti ključna za podsticanje korisnika na donošenje odluka koje poboljšavaju kvalitet života i dugoročno unapređuju zdravlje. Takođe, očekuje se da će aplikacije za mentalno zdravlje postati sve prisutnije, pružajući korisnicima alate za upravljanje stresom, anksioznošću i depresijom.

E-trgovina i finansije

U domenu e-trgovine i finansija, budućnost mobilnih aplikacija obećava transformaciju načina na koji upravljamo svojim finansijama i obavljamo onlajn-kupovinu. Mobilne aplikacije će evoluirati iz prostih alata za plaćanje i pregledavanje proizvoda u personalizovane asistente za upravljanje finansijama i kupovinom.

Kroz analizu korisničkih navika, finansijskih transakcija i preferencija za kupovinu, ove aplikacije će pružati individualno prilagođene preporuke proizvoda i usluga, kao i strategije štednje i investiranja. Korišćenjem tehnologija kao što su veštačka inteligencija i analiza velikih podataka moći će da se predvide korisničke potrebe i želje, uz pružanje personalizovanih ponuda i promocija.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Rad na daljinu

S obzirom na to da sve više ljudi radi na daljinu, tehnologija teži da održi ili pojača produktivnost i povezivanje timova koji rade sa različitih lokacija. Mobilne aplikacije se prilagođavaju individualnim radnim navikama i potrebama korisnika, nudeći alate za efikasnu saradnju, upravljanje zadacima i komunikaciju sa kolegama.

Kroz integraciju naprednih funkcija kao što su virtuelni asistenti, video-konferencije visokog kvaliteta i alati za deljenje sadržaja u realnom vremenu, ove aplikacije će omogućiti radnicima na daljinu da se osećaju povezano i produktivno, bez obzira na geografsku udaljenost.

Proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR)

AR i VR tehnologije su već počele da transformišu način na koji koristimo mobilne aplikacije. U budućnosti se očekuje da će ove tehnologije postati još šire dostupne i integrisane u različite vrste aplikacija, uključujući e-trgovinu, obrazovanje i zabavu. Na primer, aplikacije za turizam bi mogle koristiti AR kako bi korisnicima omogućile interaktivne ture kroz gradove, dok bi aplikacije za obrazovanje mogle koristiti VR kako bi stvorile imerzivno iskustvo učenja.

Pošto budućnost mobilnih aplikacija deluje obećavajuće, za one koji žele da budu deo ove evolucije potrebna je edukacija koja prati najnovije trendove. Najbolji način da se uhvati ovaj talas jeste upisivanje neke od renomiranih IT škola, a jedna od najpraktičnijih je ITAcademy, u kojoj se razvoj mobilnih aplikacija izučava kao posebna oblast.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja