Komentar dana

Neki su tako nestali

Komentar

Autor:

Vladimir Spasić, komentar dana

Definitivno smo nebeski narod. U nebo se uzdamo kad ratujemo, kad se štitimo od poplava, kad pravimo struju, kad sejemo njivu. Nekih iluzija smo se otarasili, ali od našeg „visokog“ saveznika i dalje očekujemo mnogo.

Biće kiše da hidroelektrane EPS proizvedu dovoljno struje, što bismo gradili elektrane na ugalj? A ono, udari suša, pa uvozimo skupu struju od komšija. Neće biti kiše, izdržaće nasipi. A ono, udari kiša i poplavi hiljade kuća i stotine hektara zemlje.

Zašto je onda čudno što nam i poljoprivreda, koja nam donosi najviše deviza iz inostranstva, zavisi od neba. Prinosi će zbog ovogodišnje suše biti smanjeni za 30-50 odsto, šteta je oko dve milijarde dolara. To ćemo primetiti po našim novčanicima za koju nedelju jer će verovatno poskupeti i ulje, brašno, šećer, mleko meso, hleb... Nema veze što će možda i duplo biti smanjen rod kukuruza, od koga smo prošle godine u inostranstvu zaradili 300 miliona evra.

Pitaju se seljaci ovih dana, a i godina, šta bi bilo da nisu prioritet. Da nisu, kako kažu ministri i političari, naša razvojna, izvozna, najveća, i kakva sve ne šansa. Da li je neko od njih, možda, primetio da u Vojvodini postoji 960 kilometara kanala povezanih u sistem Dunav-Tisa-Dunav? Da li je neko, možda, čuo da ti kanali obezbeđuju vodu za oko 50.000 hektara, a uz ulaganja bi mogli da obezbede deset puta više? Da li znaju da Srbija navodnjava pet odsto obradivih površina, a Albanija 28 odsto?

Ima naroda koji su slični nama, uzdaju se u nebo. Žive u primitivnim uslovima, imaju malo dodira s tekovinama modernog društva. I što bi, možda, nas moglo da zanima - sve ih je manje. Naiđe sušna godina ili velika kiša i... Poučno.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (1)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

  • Petar

    Petar

    e ovo je pravo pitanje, bas sam juce isao po Vojvodini, i odmaram tako na biciklu i pitam se kako su nam suncokreti mali, kako se to ne navodnjava....kako to da nema za to, a to nam je Bogom dana sansa...i ne mogu da verujem da nema navodnjavanja a sistem imamo! pa samo ga malo razviti...kako je moguce da ne vidimo to i da smo tako alavi samo za sv ... više oj dzep a ne za dzep cele nacije

    2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ne mogu političke partije da zadrže isti procenat primanja iz budžeta, a da se smanjuju plate i penzije građanima Dragan Marković Palma, lider JS
Prati Kurir na Facebooku!