Komentar dana

Neki su tako nestali

Komentar

Autor:

Vladimir Spasić, komentar dana

Definitivno smo nebeski narod. U nebo se uzdamo kad ratujemo, kad se štitimo od poplava, kad pravimo struju, kad sejemo njivu. Nekih iluzija smo se otarasili, ali od našeg „visokog“ saveznika i dalje očekujemo mnogo.

Biće kiše da hidroelektrane EPS proizvedu dovoljno struje, što bismo gradili elektrane na ugalj? A ono, udari suša, pa uvozimo skupu struju od komšija. Neće biti kiše, izdržaće nasipi. A ono, udari kiša i poplavi hiljade kuća i stotine hektara zemlje.

Zašto je onda čudno što nam i poljoprivreda, koja nam donosi najviše deviza iz inostranstva, zavisi od neba. Prinosi će zbog ovogodišnje suše biti smanjeni za 30-50 odsto, šteta je oko dve milijarde dolara. To ćemo primetiti po našim novčanicima za koju nedelju jer će verovatno poskupeti i ulje, brašno, šećer, mleko meso, hleb... Nema veze što će možda i duplo biti smanjen rod kukuruza, od koga smo prošle godine u inostranstvu zaradili 300 miliona evra.

Pitaju se seljaci ovih dana, a i godina, šta bi bilo da nisu prioritet. Da nisu, kako kažu ministri i političari, naša razvojna, izvozna, najveća, i kakva sve ne šansa. Da li je neko od njih, možda, primetio da u Vojvodini postoji 960 kilometara kanala povezanih u sistem Dunav-Tisa-Dunav? Da li je neko, možda, čuo da ti kanali obezbeđuju vodu za oko 50.000 hektara, a uz ulaganja bi mogli da obezbede deset puta više? Da li znaju da Srbija navodnjava pet odsto obradivih površina, a Albanija 28 odsto?

Ima naroda koji su slični nama, uzdaju se u nebo. Žive u primitivnim uslovima, imaju malo dodira s tekovinama modernog društva. I što bi, možda, nas moglo da zanima - sve ih je manje. Naiđe sušna godina ili velika kiša i... Poučno.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta
Prati Kurir na Facebooku!