NOVI NAPAD JE PITANJE DANA: 5.000 džihadista se nalazi u Evropi i samo čekaju naređenje
Foto: Profimedia

Najozbiljnija pretnja do sada

NOVI NAPAD JE PITANJE DANA: 5.000 džihadista se nalazi u Evropi i samo čekaju naređenje

Planeta -
Policijska i obaveštajna agencija Evropske unije (Europol) upozorila je na mogućnost novih napada Islamske države u Evropi, a ta pretnja je najveća u poslednjih 10 godina.

"Teroristi Islamske države planiraju nove napade na evropskom kontinentu”, kazao je šef Europola Rob Vejnrajt dodajući da se mogu očekivati napadi ne samo grupa već i pojedinaca. "Može se očekivati da IS ili neka druga verska teroristička organizacija izvede napad negde u Evropi u cilju izazivanja što više žrtava među civilnim stanovništvom”, dodaje Vejnrajt.

Prema podacima Europola, između 3.000 i 5.000 evropskih državljana vratilo se u Evropu posle obuke u terorističkim kampovima.

"Sve veći broj tih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje EU", rekao je. Dodaje takođe da "nema nikakvih konkretnih naznaka da teroristi sistematski koriste reke izbeglica kako bi u Evropu ušli neprimećeno".

Početkom godine zvaničnici EU oformili su Evropski centar za protivterorizam (ECTC) kako bi osnažili saradnju između obaveštajnih agencija zemalja članica.

(Net.hr/Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track