PANIKA U IZRAELU: Sirija dobija S-300?!

PANIKA U IZRAELU: Sirija dobija S-300?!

Planeta -
Posao uključuje kupovinu šest lansera i 144 rakete, sa dometom od oko 200 kilometara, prva isporuka bi mogla da usledi u naredna tri meseca, a sva oprema bi trebalo da stigne u Siriju do kraja ove godine

NJUJORK- Izrael tvrdi da će Rusija prodati Siriji sistem PVO S-300 i na to su upozorili Amerikance.

Prema izraelskim izvorima, do kraja godine, 144 rakete i šest lansera trebalo bi da stignu u Siriju.Izrael je upozorio SAD na ruski aranžman prodaje sistema protivvazdušne odbrane S-300 Siriji, koje bi mogle da još više udalje Zapad od vojne intervencije u u građanskom ratu u ovoj zemlji, piše američki list Volstrit džurnal.

Američki zvaničnici su u sredu rekli listu da analiziraju informaciju koju su dobili od Izraela, koji sumnja da je moguća prodaja sistema S-300 Siriji - ali nisu naveli da li je došlo do isporuke celog sistema ili njegovih delova.Vlast sirijskog predsednik Bašara el Asada več duže vremena planira da kupi S-300, sistem koji može da obori borbene avione i krstareće rakete.

Zapad je ranije lobirao kod ruskog predsednika Vladimira Putina da ne prodaju ovaj sistem Siriji.Ukoliko Sirija nabavi S-300 i osposobi se za upotrebu, to bi, piše američki list, odložilo potencijalnu međunarodnu intervenciju.

Prema informacijama do kojih je došao Izrael, Sirija je počela sa otplatom 900 miliona dolara vredan ugovor za kupovinu četiri baterije sistema S-300, a jedna od transakcija je obavljena ove godine sa računa sirijske vlade na račun ruske VEB banke. Posao uključuje kupovinu šest lansera i 144 rakete, sa dometom od oko 200 kilometara, prva isporuka bi mogla da usledi u naredna tri meseca, a sva oprema bi trebalo da stigne u Siriju do kraja ove godine.

Očekuje se da dođu i dva tima ruskih instruktora, navode izraelski izvori.Vol strit džurnal navodi da je Rusija najvažnija zemlja koja podržava Asadov režim od početka konflikta marta 2011. godine, koja snabdeva Siriju oružjem, novcem u gorivom, ima i vojnu pomorsku bazu u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri prilikom nedavne posete Moskvi dogovorio sa ruskim državnim vrhom održavanje međunarodne konferencije sa ciljem da se okonča građanski rat u Siriji, ali nema zvanične potvrde da je prodaja S-300 bila tema razgovora.

Očekuje se da će i drugi zapadni zvaničnici pokušati da nagovore ruski državni vrh i predsednika Vladimira Putina da prekinu sa kako tvrde, podrškom Asadovom režimu.Američki izvori na koji se poziva Volstrit džurnal poziva tvrde i da se ruski tehničari nalaze u Siriji već neko vreme, gde rade na održavanju protivavionskih sistema.

Rusija već decenijama prodaje protivavionske sistema Siriji, a poslednjih godina počela je da isporučuje delove za modernizaciju sirijskih sistema, kako bi povećali njihovu mobilnost i preciznost.Prema američki obaveštajnim izvorima, Rusija je od 2008. godine počela sa isporukom sistema SA-22 pancir S1, kombinaciju protivavionskog topa kalibra 30 milimetara i raketa zemlja-vazduh, montiranih na borbeno vozilo.Sirija ima 36 ovih vozila, namenjenih za uništavnja niskoletećih aviona i helikoptera i krstarećih raketa.Počev od 2009. godine počela je i modernizacija zastarelog sistem SA-3 iz šezdesetih godina, u savremeni sistem sa digitalnom opremom i raketama dometa 27 kilometara.Ono što Amerikance najviše brine jeste i da li su Rusi pomogli Siriji u modernizaciji sistema SA-5 (S-200), koji takođe potiče iz šezdesetih godina, a ima domet od 280 kilometara.SA-5 ima domet do Kipra, ključne vazduhoplovne baze NATO-a prilikom napada na Libiju, koju bi SAD i njihovi saveznici mogli da koriste i za napad na Siriju.

Vojska SAD može da napadima stelt bombarderima, preciznim bombama i raketama onesposobi sirijsku protivvazdušnu odbranu.Međutim, načelnik Združenog Generalštaba Vojske SAD general Martin Dempsi poručio je u privatnom razgovoru sa zvaničnicima Bele kuće da uništavanje sistema zahteva bombardovanje u trajanju od nekoliko nedelja, što uključuje i dovođenje u opasnost pilota borbenih aviona i premeštanje vojnih kapaciteta sa drugih prioritetnih bojišta.

Prema analizama koje su rađene za Združeni Generalštab Vojske SAD, sirijska protivvazdušna odbrana je gotovo pet puta sofisticiranija od snaga koje je imala Libija pred početak vazdušnih udara NATO-a 2011. godine.Sirija takođe, navodi se u analizi, ima 10 puta sofisticiraniju protivvazdušne snage od onih sa kojima su se SAD i NATO saveznici suočili tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Izrael je zatražio od Rusije da ne prodaje Siriji unapređene sisteme za odbranu koji bi pomogli sirijskom predsedniku Bašaru Asadu da otkloni stranu vojnu intervenciju, dok se bori protiv pobunjenika već dve godine, kazali su danas izraelski vojni zvanicnicici.

"Mi smo izrazili protest Rusima i Amerikanci su takođe", rekao je jedan izraelski zvaničnik Rojtersu. Komentara  iz Moskve i Damaska nije za sada bilo. Godine 2010.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja