PUTINOV ZET: Kiril Šamalov, čovek koji je oženio ćerku ruskog predsednika- i postao milijarder!

Istraživanje britanskog Rojtersa

PUTINOV ZET: Kiril Šamalov, čovek koji je oženio ćerku ruskog predsednika- i postao milijarder!

Planeta -
Britanski Rojters je objavio specijalnu reportažu o ruskom pravniku i biznismenu Kirilu Šamalovu, koji se, kako tvrdi ova agencija, oženio mlađom ćerkom ruskog predsednika, i potom - postao milijarder

LONDON/MOSKVA - Venčanje Kirila Šamalova sina starog Putinovog prijatelja Nikolaja Šamalova i Katerine Tihonove, za koju Rojters tvrdi da je mlađa ćerka ruskog predsednika, održano je u februaru 2013. godine, u malom skijalištu Igora.

U vreme venčanja, Kiril je bio nova zvezda ruskog biznisa, ali je bio tek na 31. mestu po bogatstvu, koje je počelo da munjevito raste posle svadbe. U roku od 18 meseci, Kiril je stekao veliki deo akcija u velikom ruskom naftnom i petrohemijskom gigantu SIBUR iz Voronježa- njegov udeo sada vredi oko 2.85 milijardi dolara.

Vladimir Putin u poseti SIBUR-u, Kiril Šamalov prvi s desna / Foto: Rojters
Vladimir Putin u poseti SIBUR-u, Kiril Šamalov prvi s desna / Foto: Rojters

Kako se tako mlad biznismen popeo tako daleko, tako brzo? Rojtersov pregled njegove karijere pokazuje da je u leto 2013. godine, nekoliko meseci posle ženidbe, Kiril otvorio raspravu o kupovini akcija u SIBUR-u.On je takođe napustio svoj raniji posao poslovnog menadžera i osnovao kompaniju za investicije. Godinu dana kasnije, bio je u stanju da pozajmi više od milijardu dolara, sudeći po objavljenim računima njegove investicione kompanije. Kredit je dala banka na čijem čelu je dugogodišnji Putinov saradnik, i gde se Šamalovljev brat nalazi na visokom položaju. Novac je korišćen da bi se izvršilo ulaganje u SIBUR, što se za nekoliko meseci za Kirila pokazalo veoma profitabilno.

Kirilov put baca novo svetlo na to kako su ljudi bliski režimu dobili komandne pozicije u ključnim kompanijama - i kako se to prenosi na novu generaciju.

Vladimir Milov, bivši zamenik ministra energetike Rusije, a sada opozicioni aktivista, rekao je da su Putinovi prijatelji stekli velika bogatstva uz pomoć kreditora sa vezama sa državom, kao što je Gazprom.

"To je krajnje netransparentno, tako da je teško doći i suditi o pojedinostima ugovora o kreditu," rekao je Milov. "Oni gledaju Gazprom kao na svoju banku.Žele da prenesu svoju moć i privilegije nove generacije."

Kiril Šamalov / Foto: Rojters
Kiril Šamalov / Foto: Rojters

Upitan o venčanju i poslovima Kirila Šamalova, Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika je rekao: "Putinove ćerke nisu uključene u politiku ili biznis. Biznismen, Šamalov je poznat posloevni čovek. Koliko nam je poznato, sve njegove aktivnosti su u skladu sa zakonima Ruske Federacije. Onje dugi niz godina bio upravljačkim organima kompanije SIBUR, i njen je akcionar, zajedno sa drugim visokim rukovodiocima. Njegova karijera i poslovi nisu u sferi interesovanja Kremlja. Ne dajemo komentare o privatnom životu Putinovih bliskih rođaka".

Uspon braće Šamalov

Tokom 1990-tih, Kirilov otac Nikolaj Šamalov je, zajedno sa Putinom i drugima, bio suosnivač zadruge poznate kao Ozero (Jezero) Dača. U Putinovoj Rusiji mnogi članovi zadruge su kasnije došli na istaknuta mesta.

Nikolaj Šamalov je tada postao akcionar tada male kreditne ustanove pod nazivom Banka Rusija, koja je u poslednjih 15 godina izrasla u jednu od najuticajnijih banaka. Jurij Kovalčuk, suvlasnik u skijalištu Igora je najveći akcionar ove banke.

Katerina Tihonova, Foto: Rojters
Katerina Tihonova, Foto: Rojters

Poštoje Rusija povratila kontrolu nad Krimom 2014. godine, SAD su uvele sankcije prema Banci Rusija, opisujući je kao privatnu banku ruske elite. Evropska unija je uvela sankcije Kovalčuku i Nikolaju Šamalovu zbog njihovih bliskih veza sa Putinom. Takođe je i američko ministarstvo finansija sankcionisalo Kovalčuka kao člana Putinovog užeg kruga.

Nikolaj Šamalov ima dva sina: Jurija, rođenog 1970. godine, i Kirila, rođenog 1982. Oba su napredovali tokom Putinovih godina, i imali važne uloge u učvršćivanju Putinove vlasti.

Kiril Šamalov je 2002. imenovan je za "šefa pravnog zastupništva za ekonomske aktivnosti" Gasproma, iako je imao samo 20 godina i još nije diplomirao prava na državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu. Tri godine kasnije, nakon sticanja diplome pravnog fakulteta, Šamalov je postao "glavni pravni savetnik" Gazprombanke, tada podružnice Gazproma. Zatim se junu 2008. godine, pridružio SIBUR-u kao potpredsednik za poslovnu administraciju.

Kirilov brat Jurij je istovremeno već bio i direktor SIBUR-a i zamenik predsednika Gazproma. Predsednik banke

je bio Aleksej Miler, koji je u 1990-tim radio sa Putinom u Petrogradu. Kada je Putin postao predsednik, on je dovoljno verovao Mileru da ga zaduži za Gazprom.

Pored toga, penzijski fond Gazfond, gde je Jurij Šamalov bio predsednik, izvršio je snažan uticaj na SIBUR i Gazprom. Istog meseca kada se Kiril pridružio SIBUR,-u Gazfond je kroz kontrolu Gazprombanke, postao krajnji vlasnik SIBUR.

Putin u Voronježu / Foto: AP
Putin u Voronježu / Foto: AP

Braća Šamalov imaju duboke veze sa drugim članovima Putinove elite, a jedan od njih je Genadij Timčenko, koji je postao akcionar u Banci Rusija zajedno sa Nikolajem Šamalovim.

Tehnika preuzimanja

Ranih 2000-tih petrohemijska kompanija SIBUR je u vlasništvu Gazproma, gigantske državne gasne kompanije.

2005. godine Gasprom prenosi 75% SIBUR-a na Gazprombanku.

2007. godine Gasprom prenosi kontrolu nad Gazprombankom na Gazfond, penzijski fond kojim upravlja Jurij Šamalov, brat Kirila Šamalova. Gazprom takođe prodaje preostalih 25% SIBUR-a Gazfondu. Jurij Šamalov postaje direktor Gazprombanke i SIBUR-a.

2008. godine Kiril Šamalov se pridružuje SIBUR -u kao potpredsednik za poslovnu administraciju.

2010/11. godine Gazprombanka i Gazfond prodaju SIBUR biznismenima Leonidu Mikelsonu i Genadiju Timčenku, starom prijatelju Putina. Gazprom finansijski pomaže dogovor.

2011. godine SIBUR započinje sistem akcija za menadžere i Kiril Šamalov dobija mali udeo u kompaniji.

2012. godine Kiril Šamalov postaje zamenik predsednika Upravnog odbora SIBUR-a.

Sedište kompanije Gasprom u Sankt Peterburgu / foto: AP
Sedište kompanije Gasprom u Sankt Peterburgu / foto: AP

2014. godine Kiril Šamalov pozajmljuje od Gasproma više od milijardu dolara i kupuje 17% SIBUR-a od Timčenka.

Glavni vlasnici SIBUR-a tada postaju: Mikelson sa 50.2%, Šamalov sa 21,3% i Timčenko sa 15,3%.Prema intervjuu koji je Kiril dao ruskom listu Komersant u avgustu ove godine, sa Timčenkom je započeo razgovore o kupovini njegovog udela nekoliko meseci pošto je proslavio svoje venčanje sa Putinovom ćerkom.U martu 2014 godine Kiril se povukao iz menadžmenta SIBUR-a, ali je ostao član Upravnog odbora i ostao mu je njegov udeo. Četiri meseca kasnije, 1. avgusta je registrovao novu kompaniju pod nazivom Jauza 12, koja je u potpunosti u njegovom vlasništvu.

Narednog meseca, Jauza 12 je kupila 17 odsto SIBUR-a od Timčenka. To je podiglo Kirilov udeo u ovoj petrohemijskoj kompaniji na 21,3 odsto.

Pripadnik elite pored predsednika

Kako je tada 32-godišnji Kiril ostvario takvu kupovinu? Ispitivanje podnetih računa kompanije Jauza koje je sproveo Rojters na kraju 2014. godine pokazuje da je kompanija pozajmila 78,9 milijardi rubalja (u to vreme oko 1,3 milijarde dolara). Izvor tog novca bio je banka u kojoj je njegov brat potpredsednik. Kiril je listu Komersant rekao da je finansiranje preko Gazprombanke obezbeđeno od sredstava koja pripadaju njemu.

Uslovi zajma nisu poznati, ali izgleda da je Kirilova kompanija jeftino pozajmila novac, verovatno po godišnjoj kamatnoj stopi od oko 1,3 odsto.

Tri nezavisna analitičara su u oktobru ove godine izjavili za Rojters da ukupan udeo Kirila Šamalova vredi najmanje 2 milijarde dolara. To je možda i konzervativna procena, jer je 11. decembra, kineska naftna kompanija Sinopek pristala da plati 1.34 milijardi dolara za samo 10 odsto kompanije.

To podrazumeva da Kirilov udeo od 21,3 odsto udela u SIBUR-u sada vredi 2.85 milijardi dolara

Sa svojim tajnim venčanjem na skijalištu Igora i finansijskim uspehom, Kiril Šamalov sažima ključne aspekte današnje Rusije. Putinova era ima svoje korene u Sankt Peterburgu, gde je predsednik počeo svoju političku karijeru. Kako je učvršćivao svoju vlast, njegovi prijatelji iz zadruge Ozero Dača, kao i saradnici sa kojima je radio u kancelariji gradonačelnika St. Petersburga, su dospeli do uticaja i bogatstva. Sada se Kiril pridružio u redovima milijarderske elite oko predsednika.

Inače i Kiril i Jurij Šamalov, kao i kompanije SIBUR, Gazprom i Gazfond, kao i Gazprombanka su odbili da odgovore na pitanja Rojtersa.

(Izvor: Reuters- The man who married Putin s daughter and then made a fortune / priredio M. Đorfđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track