PENS TRAŽI OD 4 ZEMLJE DA PREKINU VEZE SA SEVERNOM KOREJOM: Diplomatska izolacija od velike važnosti
Foto: AP

izolacija

PENS TRAŽI OD 4 ZEMLJE DA PREKINU VEZE SA SEVERNOM KOREJOM: Diplomatska izolacija od velike važnosti

Planeta -

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens je danas poručio Brazilu, Peruu, Čileu i Meksiku da prekinu vezu sa Severnom Korejom i objasnio da SAD smatra da je kontinuirana diplomatska izolacija režima Severne Koreje od velike važnosti, prenosi Rojters.

Pens je tokom posete Čileu danas izjavio da SAD urgira da Čile, kao i Brazil, Meksiko i Peru prekinu sve diplomatske i komercijalne veze sa Severnom Korejom, piše Rojters.

Predsednik SAD-a Donald Tramp upozorio je Severnu Koreju prošle nedelje da će se suočiti sa "vatrom i besom" ukoliko bude pretila SAD-u čime je podstakao tu državu da saopšti kako razmatra planove za ispaljivanje raketa blizu pacifičkog ostrva Guama, podseća Rojters.

Severno korejski vođa Kim DŽong Un odložio je odluku o ispaljivanju rakete, a Tramp je danas pohvalio taj potez, piše Rojters.

"Naša administracija je prikupila podršku nacija širom sveta i kako je predsednik potvrdio, počinjemo da vidimo progres u bavljenju sa provokacijama Severne Koreje", izjavio je američki potpredsednik na konferenciji za novinare u Čileu, prenosi Rojters.

Pens je rekao da bi Latinska Amerika trebalo da "uradi više" povodom situacije u Venecueli gde je više od 120 ljudi ubijeno od antivladinih protesta koji su počeli u aprilu i dodao da SAD želi da radi zajedno sa ostalim zemljama u Latinskoj Americi da se "postigne mirno rešenje", piše Rojters.

Američki potpredsednik je danas završio treću posetu "Latinsko američke turneje" koja uključuje još Argentinu i Kolumbiju, a, kako je rekao, "turneju" će završtiti sutra nakon posete u Panami.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track