(VIDEO) LIKVIDACIJA MALTEŠKE BLOGERKE DIŽE EU NA NOGE: Nemački demohrišćani zahtevaju međunarodnu istragu na Malti!
Foto: Reuters 16.10.2017

nešto je trulo

(VIDEO) LIKVIDACIJA MALTEŠKE BLOGERKE DIŽE EU NA NOGE: Nemački demohrišćani zahtevaju međunarodnu istragu na Malti!

Planeta -

Međunarodna istraga treba da razjasni ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, zahtevaju demohrišćani u EU Parlamentu. EU Komisija se nećka, ali pritisak raste.

Posle bombaškog atentata na maltešku blogerku Dafne Karuana Galiciju, sve jače se čuju zahtevi za akcijom EU. Ovo ubistvo je „tragični dokaz da je naša zabrinutost za sve goru situaciju na Malti bila apsolutno opravdana“, rekao je Manfred Veber (CSU), šef kluba poslanika demohrišćana (EVP), najjače grupe u EU-parlamentu. Evropska Komisija mora da obezbedi temeljnu istragu ovog slučaja, zahteva Veber.

Daniel Kaspari (CDU), šef poslaničke grupe CDU/CSU u Evropskom parlamentu ide još dalje: „Zahtevamo hitnu međunarodnu istragu.“ Na sednici kluba poslanika EVP je postalo totalno jasno da se malteški poslanici plaše za sopstevene živote i bezbednost svojih familija.

„Ako na Malti ljude ubijaju, a aktivni političari žive u smrtnom strahu“, onda sadašnja malteška vlada ne može sama da razreši ovu situaciju. To onda mora da se odradi internacionalno", kaže Kaspari i dodaje da je to zahtev vladi Malte i EU Komisiji.

U istrazi ubistva novinarke malteške službe već imaju podršku Holandije kao i američkog FBI. Karuna Galicija je u ponedeljak likvidirana nedaleko od svoje kuće, u mestu Bidnija. Njen automobil je, kako kažu u istrazi, raznet plastičnim eksplozivom „semteks“, javlja „Tajms of Malta“, pozivajući se na policajske izvore.

"U ovom slučaju se ne radi o nekom prostom ubistvu", kaže Anđelika Niebler (CSU), ko-predsednica grupe poslanika CDU/CSU u EP. Indicije ukazuju „na mnogo više strukture, nego što mi u Evropi uopšte možemo i da zamislimo“.

"Međunarodna istraga zato itekako ima smisla. Ukoliko vlada Malte odbije zahtev za internacionalizacijom istrage, onda će to biti „jasna poruka La Valete“, kaže Kaspari.

Kaspari je EU Komisiji prebacio nečinjenje u problemima Malte. Protiv Poljske su EU-službe pokrenule postupak za zaštitu pravne države. „Ne primećujemo da se to radi i sa Maltom“, kaže Kaspari.

Tako su u „panamskim papirima“- koji su u aprilu 2016 izazvali globalni skandal zbog pranja para i skrivanja poreza- osvanula imena trojice članova malteške vlade, medju njima i socijaldemokratskog premijera Džozefa Muskata.

Između ostalih i ove optužbe dovele su do prevremenih parlamentarnih izbora na Malti, u junu ove godine, na kojima je Muska ponovo pobedio.

Korupcija je bila centralna tema izborne kampanje, a vlada Malte „stalno pokušava da tu temu gurne pod tepih“, kaže Kaspari. Klub poslanika EVP „neće odustati“ od internacionalizacije situacije na Maltii potrudiće se da slede nedelje stavi ovu temu na dnevni red plenarnog zasedanja EU Parlamenta u Strazburu.

Klub poslanika Zelenih je već pre 4 meseca službeno pitao EU Komisiju da li će se otvoriti postupak protiv Malte, ali do danas nisu dobili dgovor. „Kriminalna energija i najtešnje veze između političke i privredne elite Malte su užasavajuće“, kaže poslanik Zelenih Sven Gigold.

„Evropa ne sme i dalje da zatvara oči pred činjenicom da se na Malti đonom ide na pravnu državu.“ EU Komisija mora, ako bude neophodno, da pokrene postupak protiv Malte zbog povrede EU Ugovora.

No, što se tiče pitanja Malte, EU Komisija se drži vrlo sudržano. Njen portparol je prepodne ukazao na to da je Komisija najoštrije osudila atentat na blogerku, ali istrovremeno i odbacio kao „spekulaciju“ mogući postupak za zaštitu pravne države na Malti.

Kurir.rs/Špigel

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track