(VIDEO) OVAJ FILM JE TREBALO DA REŠI UBISTVO KENEDIJA: Nažalost uspeo je sasvim suprotno!
Foto: Youtube Screenshot/William Bobo

misterija

(VIDEO) OVAJ FILM JE TREBALO DA REŠI UBISTVO KENEDIJA: Nažalost uspeo je sasvim suprotno!

Planeta -

Dana 22. novembra 1963. godine, Ejbraham Zapruder nije nameravao da ponese svoju kameru na doček presednika Kenedija u Dalasu. Na to ga je nagovorio njegov pomoćnik koji mu je rekao da bi sminak posete predsednika mogao da bude zanimljiv.

Četiri stotine osamdeset i šest sličica kasnije, Zapruder nije samo uhvatio istoriju, već je napravio. Zapruderov film od 26 sekundi o Kenedijevom atentatu obeležio je period koji je prethodio viralnim sadržajima. Film je pomogao istražiteljima Vorenove komisije da zaključe da je Li Harvi Osvald radio sam. Kasnije je poslužio teoretičarima zavere da ponovo preispitaju stvar i dovedu u pitanje nalaze Vorenove komisije.

Kako istoričari, novinari i javnost čekaju da se dokumenta o ubistvu otvore u četvrtak, uspomene se brzo vraćaju u tu nečujnu, treperavu sekvencu : kola koja se približavaju, gomile posmatrača, trenutak kada metak pogađa Kenedija ( koji nije prikazan 12 godina).... To je uspeh koji Zapruder rado izbegava. 58-godišnji vlasnik radnje, koji je došao iz Rusije kao tinejdžer, voleo je Kenedija. Posle atentata spustio je kameru i povikao "Ubili su ga".

"Mislim da mu je bilo žao što je on taj koji ga je snimio", kaže Aleksandra Zapruder, unuka filmskog stvaraoca, koja je prošle godine napisala "Dvadeset šest sekundi", ličnu istoriju efekta filma na svoju porodicu. "To mu nije donelo ništa osim tuge".

Odmah po atentatu agent Tajne službe je otpratio Zaprudera do laboratorije gde je film razvijen, napravljene su dve kopije za vladu i jedan za Zaprudera koji ga je prodao magazinu Lajf za 150.000 dolara

Film je podstakao teoretičare zavere koji su na njemu videli - čoveka sa kišobranom i čoveka sa psom i druge. Za mnoge istraživače atentata, najveći uticaj Zaprudera bio je da dovede u sumnju centralni zaključak vladine istrage: teorija o jedinom napadaču. Na snimku se vidi kako metak pogađa Kenedija iz suprotnog pravca od onog gde se nalazio Osvald.

Zapruder je umro od raka 1970. godine,. a borba o tome ko je ubio Kenedija i ko je vlasnik filma je trajala i dalje. Magazin Lajf je vratio prava Zapruderovoj porodici za 1 dolar u 1975. Savezna vlada je preuzela original kao zvaničan "atentat na ubistvo", a platila je porodici 16 miliona dolara. Porodica je donirala autorsko pravo i svoju arhivu muzeju u Dalasu.

Kurir.rs/Washington post

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track