PREDOSTROŽNOST: Putin zabranio alkohol!
Foto: Profimedia

Ograničena prodaja pića u Moskvi

PREDOSTROŽNOST: Putin zabranio alkohol!

Planeta -

U prestonici Rusije će od 30. decembra do 9. januara biti na snazi ograničenje na mestima javnih prazničnih okupljanja

MOSKVA - U glavnom gradu Rusije će od 30. decembra do 9. januara biti na snazi ograničena prodaja alkohola kako bi se stalo na put sve češćim slikama s moskovskih ulica na kojima se teturaju vidno pijani građani.

Prodaja alkohola će, na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina, biti ograničena samo na mestima javnih okupljanja i u okolini festivalskih lokacija.

Nesreće i krivična dela

Vladimir Černikov, šef odseka za regionalnu bezbednost u Moskvi, rekao je za RIA Novosti da je ograničenje prodaje alkohola neophodno uvesti kako bi se smanjio broj povređenih u nesrećama, kao i broj krivičnih dela. U Rusiji se poslednjih nedelja vodi velika rasprava o tome da li treba i na koji način sprečiti prodaju alkohola građanima.

foto: EPA

Valerij Rjazanski, predsednik odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije, podržao je predlog za zabranu prodaje alkoholnih pića i upozorio na brojne poteškoće na koje ta zabrana može da naiđe:

- Podržavam tu inicijativu, ali bilo bi izuzetno složeno regulisati takav proces - rekao je Rjazanski i podsetio da se već duže vreme raspravlja o tome treba li pijanim osobama dopustiti ulazak u metro ili avion:

- Taj problem je konstantno na ivici konflikta.

Kako odbiti pijance

Ministarstvo zdravlja predložilo je izmene zakona kojima bi se uvela nova pravila za trgovanje alkoholom, po kojima bi zaposleni u prodavnicama i ugostiteljskim objektima mogli da odbiju prodaju alkohola pijanim građanima.

RUSI PIJU DO BESVESTI

- Prosečan Rus popije 12 litara alkohola godišnje

- Votka je u Rusiju stigla tek u 14. veku

- Procenjuje se da u Rusiji ima 20 miliona alkoholičara

- U vreme SSSR bile su tri velike kampanje protiv alkoholizma

- Čak 30 odsto smrtnih slučajeva je povezano sa alkoholom

- Prosečan životni vek muškarca je samo 65 godina

Foto: Profimedia; EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track