SKANDALOZNO: Nakon pogibije iranskog predsednika na ulicama šok scene! U Teheranu vatromet - SLAVE DOBRE VESTI?!
Foto: Printscreen Tweet

IRAN

SKANDALOZNO: Nakon pogibije iranskog predsednika na ulicama šok scene! U Teheranu vatromet - SLAVE DOBRE VESTI?!

Planeta -

Smrt iranskog ultrakonzervativnog predsednika Ebrahima Raisija , koji je poginuo u padu helikoptera, izgleda je razlog za slavlje za mnoge Irance.

I pre nego što je potvrđena smrt iranskog lidera, Iranci u Iranu i dijaspori su se radovali takvom scenariju.

Državni mediji u Teheranu prekinuli su redovni program i počeli da prikazuju molitve za Raisija širom Irana, ali se na društvenim mrežama mogao pročitati drugačiji narativ.

Iran Internacional je dobio snimak slavljeničkog vatrometa u Iranu, čija autentičnost nije potvrđena.

„Proslavimo dobre vesti o padu helikoptera Ebrahima Raisija“, kaže se da se čuje glas stanovnika Teherana u video snimku koji je poslat Iran Internacional.

Drugi video snimci Iran International takođe pokazuju kako Iranci slave uz vatromet nakon vesti o mogućoj smrti predsednika.

Kako pišu mediji, pripadnici iranske nacionalne garde povećavaju svoje prisustvo u iranskim gradovima kako bi sprečili mogući ustanak.

"Osim što je bio jedan od najkonzervativnijih predsednika u istoriji Irana, Raisi se istakao u Islamskoj Republici kroz brutalni pravosudni sistem gde je bio član ozloglašenog 'Panela smrti'. Poslao je hiljade političkih zatvorenika na vešala. Postoji razlog zašto je dobio nadimak „teheranski mesar“, rekao je Džonatan Harunof, izraelski i iranski novinar i analitičar.

Aktivistkinja za prava žena proglasila juče "Dan helikopter"

Harunof je za Iran Internacional Njuz rekao da je Raisi postao sinonim za sve ono što protivnici Islamske Republike u Iranu i inostranstvu preziru.

"Raširena korupcija u birokratiji, strašno loše upravljanje privredom, vrtoglava inflacija, visoka nezaposlenost. Da ne spominjemo strogu cenzuru i stroge kazne ili smrt za političke neistomišljenike" rekao je Harounoff.

Aktivistkinja za prava žena Masih Alinejad proglasila je juče „Svetski dan helikoptera” i rekla da je ovo „jedina nesreća u istoriji nakon koje će svi biti zabrinuti ako je neko preživeo”.

Na mreži Iks navodno je osvanuo snimak Iranaca koji plešu nakon vesti o padu helikoptera.

U Londonu su ljudi izašli na ulice da izraze svoju sreću. Ispred iranske ambasade juče se igralo. Međutim, nije potvrđena autentičnost nijednog snimka.

Žrtve iranske vlade takođe su izašle na društvene mreže da izraze svoju radost.

Ćerke Minoo Majidi, 62-godišnje žene koja se borila protiv iranskog režima, koju su snage bezbednosti upucale sa 167 metaka iz sačmarice, objavile su fotografiju na kojoj nazdravljaju. Majidi je umrla tokom ustanka za slobodu žena 2022.

Mersedeh Šahinkar je izgubio oko tokom protesta u Teheranu nakon smrti mladog Mahse Aminija (22). Pripadnik snaga bezbednosti ispalio je metak koji joj je pogodio oko.

Druga žena na snimku je Sima Moradbeigi, mlada majka, čija je desna ruka ostala nepomična nakon povreda koje je zadobila tokom protesta Žene-Život-Sloboda.

Objavili su snimak sebe kako slave, a završili su rečima: „Vraćamo se u Iran sa ovim koferima“.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:33

IRAN NE MOŽE DA NARUŠI MIR U REGIONU! Lakić izneo šok tvrdnje: Napad na Izrael je bio vatromet, nisu njihovi arhineprijatelji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track