(FOTO) OVDE SE SVE BOJE SLAŽU: Pogledajte 10 najšarenijih gradova sveta
Foto: Profimedia

protiv sivila

(FOTO) OVDE SE SVE BOJE SLAŽU: Pogledajte 10 najšarenijih gradova sveta

Planeta -

Dokaz da lepota nekog grada ne dolazi uvek od njegovog bogatstva nalazi se upravo na ovoj listi 10 najšarenijih mesta na svetu, koja su svojim jarkim bojama i šarenim panoramama postala svima poznata.

Čak i neki gradovi koje znamo po visokim, modernim neboderima, sivim fasadama i prepunim ulicama, kriju u sebi neke od najšarenijih i živopisnijih kutaka na svetu.

1. Prosida (Pročida)

foto: Profofimedia

Ovo živopisno ribarsko mesto nalazi se u Napuljskom zalivu i Italiji. Zbog tipične mediteranske arhitekture, ali i netipičnog veselog pejzaša često je bio domaćin setova poznatih filmova.

2. Burano

foto: Profimedia

Burano je ostrvo u Venecijanskoj laguni koje je, kao i Venecija, ispresecano malim kanalima. Udaljeno je od Venecije 7 kilometara.

3. Bogota

foto: Profimedia

Pojedini delovi Bogote uspeli su da očuvaju bisere tipične španske kolonijalne arhitekture, a pored jarkih boja fasada, i mnoštvo murala i strit art "eksponata" urađeno u izuzetno jarkom koloritu.

4. Lisabon

foto: Profimedia

Strme ulice starog dela Lisabona, koje se spuštaju ka zdanju portugalskog parlamenta, kriju prelepe šarene kuće iz nekih lepših vremena.

5. La Boka, Buenos Ajres

foto: Profimedia

Ova ekstravagantna zona je potpuno drugačija od modernog Buenos Ajresa, a legenda kaže da je tango rođen upravo u njoj. Krajem 19. veka ova oblast bila je gradska luka, a "la boka" u prevodu znači "usta". Danas je to utočište mnogih umetnika i boema.

6. Njuhavn, Kopenhagen

foto: Profimedia

Turisti, kao i Danci, obožavaju šetnju živopisnim Njuhavnom koji je prepun kafea, restorana i malih prodavnica smeštenih u starinskim kućicam aokrečenim jarkim bojama. Da sve liči na bajku u ovom delu Kopenhagena pomaže i podatak da je u njemu svojevremneno živeo i Andersen.

7. Nils Jard, London

foto: Profimedia

Zavučena uličica na Kovent Gardenu Nils Jard verovatno je "najšareniji" deo britanske prestonice. Posetioci Londona ovde mogu da nađu pravo mesto za uživanje koje, i pored toga što je u centru grada, mogu da pronađu samo oni koji su z anjega čuli, jer je dobro sakriveno.

8. Kosta Nova, Portugalija

foto: Profimedia

Kućice na obali ovog turističkog mesta postale su čuvene po svom izgledu koji podseća na sladoled. Nalazi se u blizini grada Aviero a vertikalne pruge na fasadama pružaju osećaj kao da ste u dečijoj slikovnici koja je oživela.

9. Groningen

foto: Profimedia

Grad na severu Holandije, poznat po jakoj andergraund kulturnoj sceni, viskom Martini tornju i dobrom studentskim provodom, poznat je po tome što se u njemu nalazi jedna posebno "šarena" i zanimljiva marina Reitdiep.

10. Činkve Tere, Italija

foto: Profimedia

Činkve Tere je zapravo naziv koji obuhvata pet obalu i pet istalijanskih sela koja su, zbog očiglednih razloga, na UNESCO listi svetske baštine.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track