ERDOGAN: Očistili smo granicu od terorizma, širimo se ka jugu
Foto: Fonet/AP

Zadovoljan

ERDOGAN: Očistili smo granicu od terorizma, širimo se ka jugu

Planeta -

Pobinjeničke snage koje podržava Turska mogle bi da prošire zonu pod svojom kontrolom na severu Sirije, a sada su usmerene ka uporištu Islamske države u gradu Al Bab, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Na konferenciji za novinare održanoj pred odlazak u Njujork, gde će prisustvovati generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Erdogan je rekao da turska "zona bezbednosti" u tom regionu može da se proširi na površinu od 5.000 kvadratnih kilometara, prenosi Rojters.

Turska je prošlog meseca pokrenula akciju na severu Sirije, nazvanu "Štit Eufrata", čiji cilj je uništenje Islamske države duž granice sa Sirijom, i zaustavljenje napredovanja Kurda. Do sada, Turska je stavila pod kontrolu uzani pojas duž granice.

"Kao deo operacije 'Štit Eufrata', površina od 900 kvadratnih kilometara je očišćena od terorizma. Ovo područje širimo ka jugu", rekao je Erdogan.

Turska se dugo zalagala za "zonu bezbednosti" ili "zonu zabrane letova" duž granice sa Sirijom, sa ciljem uništenja Islamske države i napredovanja kurdskih boraca, kao i stavljanja pod kontrolu talasa migracija koji je izazvao nepetosti u Evropi, navodi Rojters. Zapadni saveznici su, međutim, do sada odbijali takve akcije zbog neophodnosti učešća značajnih kopnenih snaga i avijacije.

Pobunjeničke grupe koje imaju tursku podršku okupljene su pod zastavom takozvane "Slobodne sirijske armije" i u njihovom sastavu su grupacije sirijskih Arapa i Turkmena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track