EU OSNIVA VOJNI ŠTAB ZA OPERACIJE U INOSTRANSTVU: Evo u kojim zemljama će biti prvo angažovan
Foto: AP (22.6.2016)

Nije vojska EU

EU OSNIVA VOJNI ŠTAB ZA OPERACIJE U INOSTRANSTVU: Evo u kojim zemljama će biti prvo angažovan

Planeta -

EU je odobrila osnivanje štaba za svoje vojne operacije u inostranstvu, saopšteno je danas u Briselu. Ovo je dogovor koji su postigli ministri spoljnih poslova i odbrane zemalja čanica EU.

Ovim dogovorom privremeno su otklonjene sumnje da će on dovesti do stvaranja tzv. Evropske vojske.

Nemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen rekla je da su ministri spoljnih poslova zemalja EU usvojili odluku o "evropskom komandnom centru za misije u inostranstvu".

Šef spoljne politike EU Federika Mogerini rekla je da će ovo omogućiti "efikasniji pristup postojećim misijama pružanja obuke", preneo je AP. Po njenim rečima ovo neće biti prvi korak u stvranju Evropske vojske.

Fon der Lejenova je rekla da je ideja da članice EU koje ne žele da učestvuju direktno mogu da imaju posmatračku misiju.

Britanija se protivi ovom predlogu jer smatra da EU ne sme da troši novac na slične stvari koje radi NATO, dok je Fon der Lejenova odbacila takav stav, rekavši da da osnivanje ovog komandnog centra "odavno kasni".

Prva misija novog tela biće obučavanje personala za angažman u Demoktraskoj republici Kongo, Maliju i Somaliji. Tamo već postoji personal EU, ali se očekuje da on budu sada daleko fleksibilniji u donošenju odluka na terenu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

(Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track