GRABAR-KITAROVIĆ: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržaću ih!
Foto: Beta

Intervju

GRABAR-KITAROVIĆ: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržaću ih!

Planeta -
Nova predsednica Hrvatske traži nadogradnju Dejtonskog sporazuma i tvrdi da Hrvati u BiH nisu ravnopravni

ZAGREB - Izabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zjavila je da joj je želja da BiH bude emancipovana država koja će snažno krenuti put članstva u Evropsku uniju i NATO, ali je dodala da će podržati bosanske Hrvate ako zatraže entitet za sebe.

"Za to su potrebne snažne unutrašnje reforme, a jedan od neophodnih uslova jeste da hrvatski narod konačno postane ravnopravan - konstitutivno i u svakom drugom pogledu na celoj teritoriji BiH. U tome ću podržavati zahteve legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda", izjavila je ona za Federalnu televiziju.

Grabar-Kitarovićeva je dodala da bi bio poželjan dogovor između sva tri naroda i nacionalnih manjina u BiH. Ako je to nemoguće, treba organizovati međunarodnu konferenciju.

Ona je takođe najavila da će tražiti "nadogradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma", kao i da britansko-nemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali jedan veliki nedostatak - ne daje se ravnopravnost hrvatskom narodu u BiH. Na pitanje o trećem entitetu, izabrana predsednica Hrvatske odgovorila je da će podržavati legitimne hrvatske predstavnike u BiH.

"Da li će to biti kantonalna rešenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu da kažem, ali ću ih podržavati u njihovim zahtevima", navela je ona ističući da veruje da će njena prva zvanična poseta biti upravo Bosni i Hercegovini.

"Prva moja briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize. Ali, i položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, biće visoko na mom dnevnom redu", rekla je i dodala da BiH želi sve najbolje.

PRVO ĆE MILANOVIĆ I VLADA NA ODGOVORNOST

Izabrana predsednikca Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će njeni prvi potezi na novoj funkciji biti da pozove vladu premijera Zorana Milanovića na odgovornost, a zatim će inicirati sednicu Vlade na kojoj će se raspraviti o stanju u Hrvatskoj i zatražiti rešenja.

"Ako nemaju rešenja, onda idemo tražiti druge solucije. Prevremeni izbori mogu isto tako da budu izlaz u ovoj situaciji u kojoj je svaki dan na čelu s nesposobnom Vladom Zorana Milanovića gubitak za Hrvatsku", kazala je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track