JANUKOVIČ ZA BBC: Bio sam protiv krvoprolića, Putin mi je spasao život
Foto: Fonet AP

Prihvata deo krivice

JANUKOVIČ ZA BBC: Bio sam protiv krvoprolića, Putin mi je spasao život

Planeta -
Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je danas da prihvata deo odgovornosti zbog ubistava demonstranata na trgu Majdan u Kijevu, na protestima koji su doveli do njegovog svrgavanja s vlasti u februaru 2014

LONDON - U intervjuu za BBC, prvom za zapadne medije od izbijanja građanskog rata u Ukrajini prošle godine, Janukovič je rekao da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru na demonstrante, ali je priznao da nije učinio dovoljno da spreči krvoproliće.

"Nisam dao nikakvo naređenje (da se koristi vatreno oružje), to nije bila moja nadležnost...Bio sam protiv bilo kakve upotrebe sile, da ne pominjem upotrebu vatrenog oružja, bio sam protiv krvoprolića", kazao je Janukovič.

Više od 100 demonstranata izgubilo je život u sukobima sa policijom na centralnom trgu u Kijevu, koji su trajali više meseci, naveo je britanski radio. Janukovič, koji je utočište potražio u Rusiji, rekao je da je građanski rat koji je usledio bio "noćna mora" koja je postala stvarnost.

Prisajedinjenje Krima Rusiji bila je "tragedija", rekao je Janukovič, dodajući da je danas potrebno "pronaći rešenje iz ove situacije". "Sada je tu rat. Oni govore o vraćanju Krima. Kako? Ratom? Da li nam je potreban još jedan rat?", upitao je Janukovič.

On je demantovao optužbe da je proneverio sredstva ukrajinske države i da krije novac na stranim bankovnim računima. Računi za milione dolara koji su potrošeni na njegovu raskošnu rezidenciju izvan Kijeva predstavljaju "političku tehnologiju" i spin, kazao je Janukovič.

"Da, bilo je korupcije, niko to ne poriče. Ali prošlo je godinu i po dana, oni na vlasti imaju sva sredstva na raspolaganju. Pokažite nam, gde su bankovni računi Janukoviča? Oni ne postoje i nikad nisu postojali", rekao je Janukovič.

Janukovič je rekao da je mu je ruski predsednik Vladimir Putin spasao život pošto je naložio specijalnim snagama da ga dovedu u Rusiju u noći 23. februara 2014, kao i da je to bila Putinova odluka i da ga on za nju nije konsultovao.

Foto: AP
Foto: AP

"Naravno da sam mu zahvalan što je doneo tu naredbu i pomogao mojoj bezbednosti da me izvuku i spasu moj život", rekao je Janukovič i dodao da veruje da mu je život i dalje u opasnosti.

Janukovič je rekao da se i dalje nada da će jednog dana moći da se vrati u Ukrajinu. Oblast Donbasa, koju većinom kontrolišu proruske snage, treba da ostane deo Ukrajine, rekao je Janukovič i pozvao SAD i Evropsku uniju da izvrše pritisak na Kijev da direktno pregovara sa liderima proruskih snaga.

Janukovič je rekao da njegovi protivnici u Kijevu "nije trebalo da izvedu vojni puč - nije trebalo da izvuku radikalne desničarske snage". "Upozoravao sam da se neće zaustaviti na Majdanu - da će ići dalje. I oni su išli dalje...Rasturili su zemlju. Oni su ceo svet uvukli u ovaj konflikt", dodao je Janukovič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track