JEFTINA RADNA SNAGA: Orbanov zid grade zatvorenici, vojnici i nezaposleni
Foto: Profimedia

Koštala ih oko 80 miliona evra

JEFTINA RADNA SNAGA: Orbanov zid grade zatvorenici, vojnici i nezaposleni

Planeta -
Vlada je zadužila vojsku za organizaciju izgradnje kako bi se gradilo brže, a cela akcija je podignuta na nivo nacionalnog projekta

Spomenik "nemilosrdne efikasnosti kojom je mađarski premijer Viktor Orban, mobilisao Mađarsku protiv migranata je novi zid podignut na granicama sa Balkanom, a grade ga vojnici, zatvorenici i nezaposleni".

Tako Rojters opisuje ogradu koju je Mađarska već izgradila na granici sa Srbijom, a sada je gradi i na granici sa Hrvatskom. Na 175 kilometara granice sa Srbijom ogradu već "krasi" i bodljikava žica te je čuvaju dobro opremljeni policajci. Koštala je oko 80 miliona evra. Vlada je zadužila vojsku za organizaciju izgradnje kako bi se gradilo brže, a cela akcija je podignuta na nivo nacionalnog projekta, vrlo popularnog "kod kuće", a žestoko kritikovanog drugim zemljama.

Na granici sa Hrvatskom, Foto: AP
Na granici sa Hrvatskom, Foto: AP

"Bilo je potrebno neko vreme, ali Vladina kampanja je na kraju uspela da okrene javnost protiv izbeglica. Javna televizija je gledaocima izbeglice prikazala kao rulju koja napada policiju i gađa je kamenjem", kaže Ričard Šentpeteri Nagi, analitičar u centru za političke analize.

41 kilometar privremene ograde na granici sa Hrvatskom izgrađen je za samo četiri dana, a strojevi sada rade i na trajnoj barijeri koju će opasavati bodljikava žica.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Vojska je brzo pronašla privatne kompanije za izgradnju ograde, a radi se sedam dana u nedelji. Deo ograde su izgradile kompanije koje su koristile zatvorenike kao radnu snagu. Oni su dobili manji deo zarade, a ostatak je otišao za finansiranje zatvorskog sistema. Ogradu su gradili i nezaposleni, koji primaju naknadu za nezaposlene, kroz program javnih radova. Da se nisu odazvali radovima, tada bi ostali bez naknade.

Vlada tvrdi da je jedini način da se ograda brzo postavi da se taj posao stavi u nadležnost vojske, a time su se izbegle i neougodne stavke u zakonima o javnoj nabavci. Oni koji grade ogradu kažu da vojno upravljanje donosi i veću tajnost.

Foto: AP
Foto: AP

"Nije samo jeftinije i brže, nego je i diskretnije", rekao je jedan od radnika na granici sa Hrvatskom.

"Vojnici ne istupaju u javnost, zatvorenici takođe ne govore, a i radnici na javnim radovima znaju da im nije u interesu da govore", dodao je.

Čini se da Orbanova taktika "pali" na domaćem planu jer je njegova stranka Fides, prema anketi objavljenoj u ponedeljak, po podršci javnosti 10 posto ispred najbližeg rivala. Druga anketa je pokazala da 82 posto građana Mađarske podržava stroža imigrantska pravila.

(Reuters/Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track