KAO DA NE ZNAJU GDE SU: Dva Marokanca se poljubila da podrže Femen, pa ih uhapsili
Foto: Profimedia

Nadrljali

KAO DA NE ZNAJU GDE SU: Dva Marokanca se poljubila da podrže Femen, pa ih uhapsili

Planeta -
U Maroku je homoseksualnost krivično delo za koje je predviđena kazna od tri godine zatvora

RABAT - Vlasti u Maroku uhapsile su dva Marokanca zbog poljupca na javnom mestu, a istovremeno su dve Francuskinje iz feminističke grupe Femen proterane iz Maroka.

Najpre su u utorak privedene dve francuske feministkinje pošto su obnaženih grudi protestovale ispred minareta čuvene Hasanove kule u Rabatu zbog odnosa prema pripadnicima LGBT zajednice u ovoj zemlji, pa su zbog toga proterane iz Maroka.

U znak solidarnosti sa njima, dvojica Marokanaca otišli su na isto mesto i poljubili se u javnosti, preneo je sajt Goud.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su njih dvojica uhapšena zbog "nemoralnog čina", a da je još jedna španska feministkinja proterana iz zemlje. Ministarstvo je takođe osudilo "niz provokacija i uznemiravanja koje su izvele strane organizacije koje namerno krše marokanske zakone kako bi potkopale moral".

Homoseksualnost se smatra krivičnim delom u Maroku, navodi AFP i dodaje da član 489 krivičnog zakona navodi da svako ko je proglašen kriv za vršenje "devijantnog čina sa osobom istog pola" treba da bude osuđen na tri godine zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track