KATANAC ZBOG SANKCIJA: U Moskvi za dva meseca zatvoreno 46 restorana
Foto: Reuters

Štednja

KATANAC ZBOG SANKCIJA: U Moskvi za dva meseca zatvoreno 46 restorana

Planeta -
Prošlog novembra u Moskvi je radilo 2.824 restorana, a u januaru ove godine 2.778

MOSKVA - U Moskvi će prvi put za dve godine biti manje restorana i kafića, koji pokušavaju da se izbore s novonastalom ekonomskom situacijom u Rusiji.

Prethodno je broj restorana rastao iz meseca u mesec.

Kriza je pogodila sve tipove restorana, od picerija i suši barova, do restorana domaće kuhinje. Prošlog novembra u Moskvi je radilo 2.824 restorana, a u januaru ove godine 2.778, prema izveštaju ruske televizije RBC.

Do kraja godine u ruskoj prestonici bi moglo da radi za četvrtinu manje restorana, prenosi portal moscow-live.ru. Poskupljenje hrane koja se uvozi iz inostranstva, povećanje cene zakupa, ali i veća štednja Rusa, koja se prvo odrazila na njihove izlaske u restorane i kafiće, nove su okolnosti koje utiču na zatvaranje ugostiteljskih objekata. Tome su doprineli i zabrana pušenja u restoranima i plaćanje parkinga u centru grada.

Predsednik Udruženja ugostitelja i hotelijera Rusije Igor Buharov predvideo je u decembru da u Moskvi posle novogodišnjih praznika može doći do zatvaranja desetina restorana. Procenjuje se da će pravi problem nastati ovog proleća, kada se u ruskim kompanijama očekuju masovna otpuštanja. Tada bi, prenosi RBC, broj restorana mogao da bude smanjen za 20-25 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track