LUKAŠEVIČ: Bridlavove izjave o Rusiji apsurdne i daleko od realnosti
Foto: Printscreen Twitter

Reakcija Moskve

LUKAŠEVIČ: Bridlavove izjave o Rusiji apsurdne i daleko od realnosti

Planeta -
Potpuno je očigledno da su takve izjave u skladu s antiruskom propagandom, s ciljem da pruži nekakvo opravdanje za agresivnu politiku NATO protiv Rusije, kaže portparol MIP Rusije

MOSKVA - Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič ocenio je kao apsurdne izjave vrhovnog komandanta NATO za Evropu, američkog generala Filipa Bridlava, da Rusija koristi "zamrznute konflikte" kao instrument političkog pritiska.

"Potpuno je očigledno da su takve izjave u skladu s antiruskom propagandom, s ciljem da pruži nekakvo opravdanje za agresivnu politiku NATO protiv Rusije, i za korake koje preduzima NATO u širenju svog vojnog potencijala", rekao je Lukaševič.

"Takve izjave su toliko apsurdne i daleko od realnosti da ne zaslužuju nikakve posebne komentare", zaključio je Lukaševič.

Bridlav je rekao juče da bi Rusija, posle konflikta u Ukrajini, mogla da se usredsredi na Moldaviju kako bi sprečila njeno skretanje ka Zapadu. Bridlav je u američkom Kongresu, na pitanje koja bi ruska meta mogla da bude posle Ukrajine, rekao da bi to mogla da bude Moldavija, preneo je AFP.

"Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju kako bi držali Moldaviju od skretanja prema Zapadu", rekao je Bridlav.

Pridnjestrovlje je zvanično i dalje u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istocne obale Dnjestra, koji govore ruski jezik, smatraju da žive u nezavisnoj republici. Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. Moldavija je proglasila nezavisnost od Moskve, pošto je godinu dana ranije prosovjetsko stanovništvo u istocnoj Moldaviji proklamovalo Pridnjestrovsku Moldavsku Sovjetsku Socijalisticku Republiku, nadajući se da će ostati u sastavu Sovjetskog Saveza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track