MOSKVA PRIZNALA: Zapad nije spreman za koaliciju s Rusijom protiv ISIL
Foto: AP

Ipak odvojeno

MOSKVA PRIZNALA: Zapad nije spreman za koaliciju s Rusijom protiv ISIL

Planeta -
Ideju o jedinstvenoj koaliciji protiv ISIL, čiji je zagovornik Fransoa Oland juče i razgovarao u Moskvi s Vladimirom Putinom, odbacio je Barak Obama, javljaju mediji

"U ovom trenutku, nažalost, naši partneri nisu spremni da rade u formatu jedinstvene koalicije", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

On je, međutim, napomenuo da Rusija ostaje otvorena za saradnju "u bilo kom formatu za koji bi njeni partneri bili spremni".

Pošto su džihadisti u Parizu pre dve nedelje ubili 130 ljudi, u napadima za koje je odgovornost preuzeo ISIL, Oland je juče otputovao u Moskvu u nadi da će pojačati globalne napore u cilju suzbijanja ISIL. Putin i Oland su se juče saglasili da koordinišu napade i dele informacije, što je najkonkretniji znak napretka u "diplomatskom maratonu" koji francuski predsednik vodi, a koji uključuje i razgovore sa liderima SAD, Nemačke, Britanije i Italije.

Međutim, ideja o jedinstvenoj koaliciji protiv ISIL, koja bi obuhvatila zapadne sile i Rusiju, nije se konkretizovala, pošto je američki predsednik Barak Obama, kako mediji navode, dao "hladan odgovor" na Olandov predlog.

Putin je pozvao globalne sile da se ujedine u borbi protiv džihadista u septembru tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN, neposredno pre nego što je Rusija otpočela svoju vazdušnu kampanju u Siriji, podseća francuska agencija.

Odvojeno, koalicija na čelu sa SAD, u kojoj je i Francuska, počela je da izvodi vazdušne udare na mete ISIL u Siriji, još pre godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track