NATO ima "turski" problem: Kako će baza Indžirlik uticati na popustljivost SAD prema Erdoganu
Foto: AP

Kec u rukavu

NATO ima "turski" problem: Kako će baza Indžirlik uticati na popustljivost SAD prema Erdoganu

Planeta -

Kako su američke snage stacionirane u bazi Indžirlik, odnosi Ankare i Vašingtona veoma su važni, ali i sve složeniji

Možda najšokantnija činjenica vezana za pokušaj vojnog puča u Turskoj jeste to što se nije odigrao ranije. Tenzije između vlasti i vojske tinjaju već godinama, isto kao što su tinjale i tokom prethodne četiri decenije, piše Newsweek.rsDžejms Stavridis, bivši admiral i vrhovni komandant NATO mornarice, koji je u Turskoj proveo mnogo godina, smatra da će status vojne baze Indžirlik, gde NATO navodno drži i nuklearno oružje, biti naročito problematičan u budućnosti, pre svega zbog toga što će Vašington i Ankara morati da sarađuju kako bi održali bezbednost ovog strateški važnog objekta.Ključno pitanje koje se postavlja jeste kako će propali vojni puč, odnosno Erdoganova vojna "čistka", uticati na status Turske kao vojnog saveznika u NATO strukturi i kavi će biti potezi SAD?

Događaji u Turskoj svakako će negativno uticati na sposobnosti turske vojske i njeno angažovanje u aktivnostima alijanse. Ankara je do sada slala trupe, avione i brodove u svaku NATO misiju - od Avganistana, preko Balkana, Sirije i Libije. Sada, sva pažnja turske vojske biće usmerena na unutrašnja pitanja, istrage, provere lojalnosti i samo preživaljavanje vojske kao institucije. Sve to ostaviće dubok trag na performansama i borbenoj gotovosti. Iako se operacije u Indžirliku polako ponovo pokreću, saradnja preko brojnih kanala sa SAD i NATO je zamrznuta.Osim vojske, verovatno je i da će civilna vlast biti usresređena na domaća dešavanja, pre nego na NATO akcije u inostranstvu.Stavridis smatra da SAD treba da preduzmu četiri ključna koraka kako bi stvari ponovo krenule unapred.

Prvo, potrebno je da Vašington čvrsto strane na stranu vlade u Ankari, uprkos autokratskim impulsima sadašnjeg režima. Istovremeno, neophodno je izvršiti pritisak na Erdogana da obračun sa pučistima sprovodi po zakonu, a ne vođen osvetom, za šta će biti potrebno ozbiljno balansiranje reči i dela.Drugo, neophodno je postati pripadnike američkog vojnog vrha u Tursku, kako bi bili u kontaktu i toku sa dešavanjima u turskoj vojsci. Treće, SAD će verovatno morati da pojačaju saradnju sa Ankarom u borbi protiv kurdskih ekstremističkih grupa, barem na teritoriji Turske.

Na kraju, SAD bi trebalo da iskoriste NATO kao mehanizam kojim će ojačati turske pozicije, ne samo zbog nestabilnosti u zemlji, već i zbog blizine Sirije i Iraka. Nestabilna geopolitika Levanta i širenje NATO pakta susreću se upravo u Turskoj, zemlji sa dugačkom i bogatom istorijom. Kao takva, Turska je veoma uticajna u regionu i predstavlja važnog saveznika za sve zemlje alijanse, zbog čega će SAD u narednim mesecima morati da obrate posebnu pažnju na Ankaru.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Opasne ambicije: Ovo su Erdoganovi planovi za Balkan (FOTO)Priča o starom Beogradu: Težak život u srpskoj prestonici krajem 19. veka (FOTO)NATO ima "turski" problem: Kako će baza Indžirlik uticati na popustljivost SAD prema ErdoganuAnđeo zaštitnik Moskve: Tragična sudbina Elizabete Romanove koju su boljševici živu spalili (FOTO)Tajni dokumenti otkrivaju: Iran će moći da napravi nuklearnu bombu za 6 meseci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track