NIŠTA OD DOGOVORA: Grčka i EU - pregovori ponovo na oštrici noža
Foto: Rojters

Prekinut sastanak

NIŠTA OD DOGOVORA: Grčka i EU - pregovori ponovo na oštrici noža

Planeta -
Pregovori Grčke i njenih poverilaca su ponovo na ivici noža jer je večerašnji sastanak evrozone prekinut, bez dogovora kojim bi se izbegao neizbežan bankrot Grčke

BRISEL - Sastanak ministara finansija evrozone, hitno sazvan u ponedeljak, večeras je prekinut jedva sat pošto je počeo. Nastaviće se sutra, u četvrtak, sredinom dana, pred sam samit EU. "To je sve za danas. Evrogrupa nastavlja sutra u 13:00", napisao je na Tviteru finski ministar Aleksander Stub, koji je pomenuo i "gubljenje vremena".

"Još nismo postigli dogovor, ali smo odlučni da nastavimo da radimo i da uradimo ono što je potrebno. Prekinućemo sastanak i ponovo ćemo se sastati sutra u 1:00 popodne", saopštio je šef Evrogrupe, Jeren Dijselblem.

Taj sastanak, treći za sedam dana, ima malo šanse za uspeh ako ne bude papira koji bi predstavljali nacrt sporazuma. "Nismo videli nikakve konkretne predloge", rekao je ranije danas Stub, posle nekoliko sati pregovora grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i poverilaca njegove države, uključujući Kristin Lagard, šeficu MMF-a i Maria Dragija, predsednika Evropske centralne banke (ECB).

"Nivo pripreme ne daje optimizma da će večeras biti rezultata", upozorio je predveče nemački ministar finansija Volfgang Šojble, manje od šest dana pred isticanje roka za grčku isplatu rate kredita MMF-u, koja je pokrenula strahovanje od njenog bankrota. Dopuštanje isplate završne tranše zajma, blokirane skoro godinu dana, od 7,2 milijarde evra, ili adekvatan potez ; ECB biće potrebni za Atina da ispuni obavezu u roku.

Da bi to dobila, grčka vlada mora da se saglasi sa svojim kreditorima, EU i MMF, o novim reformama i merama budžetske štednje. Po evropskom izvoru, razgovori Ciprasa i poverilaca trebalo bi da se nastave noćas u Briselu u pokušaju da usklade stavove o listi reformi. Pored šefa Komisije, Žan-Kloda Junkera, članovi Komisije Pjer Moskovisi (ekonomija) i Valdis Dombrovskis (evro) treba da budu uključeni u te pregovore, kao i šef Evrogrupe Dijselblem. "Mi ćemo raditi večeras i sutra ceo dan", i sastanak Evrogrupe "će se nastaviti. Nadamo se sa sporazumu", rekao je Moskovisi

. Pre sastanka Evrogrupe, Cipras je pozvan u Brisel na sastanak s Junkerom, šefovima ECB i MMF, i Dijselblemom. Sastanak je dugo trajao zbog upornih razlika. Jedna od spornih tačaka je da Grčka "insistira na prenosu dela svog duga" koji drži Evropska centralna banka, u Fond evrozone za podršku (ESM), po stopama i pod uslovima povoljnijim za nju, rekao je austrijski ministar finansija, Hans-Jerg Šeling. "Mnoge zemlje smatraju da je to prikriveni Treći program (podrške Grčkoj)", rekao je on.

Pitanje održivosti duga mora biti "pomenuto" u tekućim pregovorima koji se odnose na neposredan finansijski opstanak Grčke, izjavio je francuski ministar Mišel Sapen, iako ne smatra da je to pitanje "najhitnije". Ali, sve u svemu, Evropljani su se ukopali na tom pitanju i odbijaju rešenje koje bi za njih značilo finansijski gubitak.

Pregovori su teški i zbog stava MMF-a, kaže Atina, optužujući tu instituciji iz Vašingtona za "kriminalnu" tvrdoglavost. Cipras je u sredu u takođe jasno osudio MMF pominjući "insistiranje nekih institucija (kreditora) koji ne prihvataju mere kompenzacije" koje je ponudila Grčka za dobijanje finansijske pomoći koja joj je neophodna za opstanak. "Ta čudna pozicija krije dve mogućnosti: ili (te institucije) ne žele sporazum, ili služe specifičnim interesima u Grčkoj", ukazao je Cipras.

Da bi dobila pomoć, Grčka je u ponedeljak podnela nove predloge, zasnovane uglavnom na povećanju poreza i taksi, čime bi došla do osam milijardi evra dodatnih fiskalnih sredsva ove i iduće godine. Ali, nije uspela da u to uveri poverioce koji su podneli protiv-predlog, prilično dugoročan, o smanjenju penzija i povećanju PDV, što grčka vlada zauzvrat odbacuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track