NOVA PRETNJA SVETU: Islamska država u ovoj zemlji pravi još jedan kalifat
Foto: Profimedia

Upozorenje

NOVA PRETNJA SVETU: Islamska država u ovoj zemlji pravi još jedan kalifat

Planeta -
U Indoneziji se u protekla tri dana odvijaju brojne akcije protiv islamskih ekstremista i protivterorističke racije, a Džordž Brendis, australijski državni tužilac, rekao je da je Islamska država sve jača u Indoneziji i kao takva predstavlja sve veću pretnju Zapadu.

"ISIS ima za cilj da poveća svoje aktivnosti u Indoneziji i objavio je svoje namere osnivanja "udaljenog Kalifata", van onog na Bliskom istoku, i to u Indoneziji", izjavio je Brendis.

To upozorenje stiglo je posle racija širom Jave u kojima je uhapšeno 9 eskremista. Oni su navodno planirali napade na tržne centre, policijske stanice kao i nacionalne manjine tokom praznika. Kod njih je pronađen eksploziv kao i obeležja Islamske države.

"Uhapšeni su bili povezani s islamistima koji su se vratili s ratišta u Siriji", kazao je Brendis.

Racije u Indoneziji, Foto: AP
Racije u Indoneziji, Foto: AP

Indonezija je već imala iskustva s napadima islamskih estremista početkom 2000-tih, a najgori je bio na Baliju 2002.kada je ubijeno 202 ljudi. Ipak, teroristička grupa koja je izvela taj napad povezana je s Al-Kaidom, a ne ISIS-om.

Premda vlasti u Australiji smatraju da ISIS nema dovoljne kapacitete za osnivanje novog kalifata u susednoj Indoneziji, boje se da bi ta zemlja ipak mogla postati njihovo novo, veliko uporište, piše Telegraph.

U Indoneziji većinu stanovništva čine muslimani. što predstavlja pogodno tle za razvoj islamskog fundamentalizma.

Rast ISIS-a na Bliskom istoku je destabilizovao bezbednost Australije i Indonezije i ugrožava i bezbednost naših prijatelja i partnera, naročito ovde u regionu, upozorio je Majkl Kinan, australijski ministar pravde.

(Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track