ODBRANA UBICE RUSKOG PILOTA: Hteo sam samo da ga zarobim, a pucali su drugi
Foto: Printscreen Yt

Pranje savesti

ODBRANA UBICE RUSKOG PILOTA: Hteo sam samo da ga zarobim, a pucali su drugi

Planeta -

Turski držžavljanin Alparslan Čelik, koji je osumnjičen za ubistvo ruskog pilota Su-24, na sudu je izjavio da nije naredio da se na njega puca već da se zarobi, rekao je Čelikov advokat Murat Ustundag.

Na prvom video-snimku koji je obiššao drušštvene mrežže možže da se čuje kako sam naredio da ne pucaju na pilota, a nakon što su se čuli pucnji počeo sam da vičem kako ga treba zarobiti. Oni koji su bili u mojoj blizini takođe su vikali da prestanu da pucaju.

Moje naređenje nije bilo da se pilot ubije već da se zarobi", navodi se u Čelikovoj izjavi, prenela je agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, u trenutku kada je oboren avion, njegova jedinica je izvlačila mrtve i ranjene borce ispod rušševina, prenosi Sputnjik.

„"Međutim, naravno da sva odgovornost za ubistvo pilota ležži na meni i ja sam dužžan da odgovaram za to ššto se tamo deššavalo", rekao je on. Čelik je u svojoj izjavi rekao da je veoma tužžan zbog svega ššto se dogodilo, a Rusiju je nazivao Sovjetskim Savezom. „

"Neka me pozovu u SSSR, neka me pozovu u ambasadu, ja ću sa zadovoljstvom tamo da odem i sve da ispričam. Za sve ću da odgovaram. Mi verujemo da se sve lošše na kraju završši dobrim. Na snimku se moglo videti kako se dva bespomoćna pilota padobranom spušštaju na zemlju, što znači da ih je veoma lako bilo zarobiti, međutim, sa svih strana je na njih pucano", ispričao je on.

On je kazao da su to bila čudoviššta sa mitraljezima u rukama, zločinci, koji su ubili te pilote koji su imali decu, žžene, očeve i majke, ali je dodao i da treba sagledati i drugu stranu jer je svaki od tih koji su pucali u ratu izgubio nekog rođaka, a postoje i oni koji su izgubili porodice.

Čelik ne možže biti izručen Rusiji jer tursko zakonodavstvo to ne dozvoljava, rekao je Ustundag. Istovremeno, kako je rekao, Rusija možže da učestvuje u sudskom procesu koji će biti vođen protiv Čelika u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track