OJADILI GA: Vrhovni sud SAD odbacio Obamin zahtev i potvrdio da je prekoračio ovlašćenja
Foto: Reuters

Bela kuća razočarana

OJADILI GA: Vrhovni sud SAD odbacio Obamin zahtev i potvrdio da je prekoračio ovlašćenja

Planeta -

Bela kuća je izrazila razočaranje odlukom američkog Vrhovnog suda da ne sasluša argumente administracije predsednika Baraka Obam, u nastojanju da spasi plan kojim bi milioni ilegalnih imigranata bili pošteđeni od deportacije.

Prema Obaminom planu, oko četiri miliona ljudi koji u SAD ilegalno žive najmanje od od 2010, nemaju kriminalni dosije i imaju decu koja su americki državljani ili imaju zakonito stalno prebivalište, bili bi zaštićeni od deportacije i dobili bi radne dozvole.

Vrhovni sud je krajem juna bio podeljen na četiri glasa "za" i četiri "protiv", zbog čega na snazi ostaje presuda nižeg suda iz 2015, koji je odbacio predsednikovu izvršnu uredbu.

Ovom presudom Vrhovni sud potvrdio je da je Obama prekoračio svoja ovlašćenja jednostranom odlukom kojom je pokušao zaobići Kongres u kojem većinu drže republikanci.

Portparol Bele kuće Džoš Ernst je najnoviju odluku suda prokomentarisao rečima da "što se tiče primene imigracijske politike, praktičnih posledica nema, a to je, naravno, mač s dve oštrice".

Procenjuje se da u SAD boravi oko 11 miliona ilegalnih imigranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track