OPASNA TIŠINA U BELOJ KUĆI: Ignorisanje ruskih nuklearnih projektila vodi do nove "raketne krize"
Foto: AP

VEĆ JE PREKASNO

OPASNA TIŠINA U BELOJ KUĆI: Ignorisanje ruskih nuklearnih projektila vodi do nove "raketne krize"

Planeta -

U nuklearnoj areni, ni jedan od ovih izazova nije opasniji od aktuelnog ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF)

Zapadni bezbednosni eskperti razilaze se u mnogim stavovima, ali u jednom su svi složni - Rusija predstavlja bezbednosnu pretnju za SAD i Evropu. Ipak, administracija američkog predsednika Donalda Trampa još uvek nije jasna povodom svoje politike odvraćanja niti bezbednosnih ciljeva po tom pitanju. U nuklearnoj areni, trenutno ni jedan od ovih izazova nije opasniji od aktuelnog ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF).Taj sporazum, koji su 1987. godine potpisali Ronald Regan i Mihail Gorbačov, zabranio je SAD i SSSR da testiraju projektile zemlja-zemlja dometa između 620 do 5.500 kilometara. Danas, 30 godina kasnije, nervoza povodom nuklearnog oružja srednjeg dometa ponovo se intenzivira.Pregovori sa Vladimirom Putinom o tom pitanju biće teški, pre svega zbog čvrstog stava ruskog predsednika, odnosno odbijanja da pristane na kompromis pre nego što SAD i NATO odustanu od ideje postavljanja raketnog štita nad Evropom, koji predstavlja legitimnu pretnju po rusku bezbednost i nacionalne interese.

Tramp je rekao malo, a uradio još manje povodom ovog problema, što je za SAD naročito zabrinjavajuće s obzirom da bilo kakva odluka o recipročnim merama naoružavanja mora proći složene birokratske procese, kako u Kongresu, tako i u okviru NATO.Ipak, čini se da bezbednosne strukture i političari na Zapadu, naročito u Evropi pridaju previše značaja ovom problemu, iz prostog razloga što su mete pod dometom ruskih projektila srednjeg dometa već u dometu ruskih strateških nuklearnih projektila, pa Putinovi potezi gotovo uopšte i ne utiču na ravnotežu vojne moći.Ali s druge strane, rusko postavljenje projektila predstavlja najveći problem upravo Trampa koji će, ukoliko ne odgovori, još više otuđiti evropske saveznike i intenzivirati novonastalo nepoverenje Evrope u Vašington. Istovremeno, ako se nešto ne učini povodom INF, kako onda pregovarati o novom sporazumu START, koji reguliše strateške nuklearne snage, a koji bi trebalo da bude obnovljen 2021. godine kada ističe? Tišina i status kvo, u tom smislu za sada deluju kao najgore rešenje, jer ako se nastavi u sličnom manireu, svet bi 2021. godine mogao da se nađe na ivici nove dramatične "raketne krize".Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:OZLOGLAŠENI "THAAD": Vodič kroz američki PVO sistem koji Rusija, Kina i Severna Koreja mrze (FOTO)POTVRĐENI NAJVEĆI STRAHOVI ZAPADA: Tramp Nemačkoj poslao poruku kojom je otkrio svoju pravu strategiju za Stari kontinent

INTELEKTUALNI OKVIRI MARIN LE PEN: Ujedinjena Evropa je bila rasistički desničarski projekatTRAMP IZLUDEO OBAMU: Njihov odnos može se opisati kao čista katastrofaKRVAVI MART: Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama usmrtila preko 250 civila za samo 7 dana (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track