PREMIJER FICO: Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice!
Foto: Fonet

Slovaci sledi mađarski primer

PREMIJER FICO: Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice!

Planeta -
Mi njih smatramo iracionalnim, opasnim i oni nikada neće nikoga spasiti niti išta rešiti - rekao je Robert Fico na temu obavezujućih kvota izbeglica koje predlaže EU.

BRATISLAVA - Premijer Slovačke Robert Fico poručio je danas da ta zemlja nikada neće prihvatiti izbeglice, jer ih smatra iracionalnim i opasnim.

"Nikad. Čak i ako ostanemo sami. Mi njih smatramo iracionalnim, opasnim i oni nikada neće nikoga spasiti niti išta rešiti", rekao je Fico na temu obavezujućih kvota izbeglica koje predlaže EU.

Istovremeno, česki premijer Boghuslav Sobotka predlaže vanredni samit EU, smatrajući neprimerenim da se o "takvim stvarima" odlučuje na nivou ministara EU. Slovačka, Česka, Poljska i Mađarska čvrsto se protive obavezujućim kvotama za izbeglice, koje dolaze u Evropu iz Azije, sa Bliskog istoka i Afirke u potrazi za azilom.

Takav stav podstakao je ministra unutrašnjih poslova Nemačke Tomasa de Merzijera da predloži danas da se na zemlje članice EU, koje nisu spremne da prime izbeglice, izvrši pritisak preko sredstava iz fondova Unije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, međutim, kasnije je ublažila izjavu De Merzijera porucivši da "pretnje nisu pravi način za postizanje sporazuma", dok je Fico ocenio da bi takav potez značio i kraj EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track