PUTIN: Islamsku državu finansira 40 država, uključujući i članice G20
Foto: AP

Optužbe

PUTIN: Islamsku državu finansira 40 država, uključujući i članice G20

Planeta -
Predsednik Vladimir Putin podelio je na zasedanju svetskih lidera G20 saznanja ruske obaveštajne službe o delovanju Islamske države.

Naročito se osvrnuo na finansiranje ove terorističke organizacije. Teroriste finansira 40 zemalja uključujući i neke od članica G20, istakao je Putin tokom samita.

G20 čine (pojedinačno) vodeće države svetske ekonomije poput Brazila, Kine, Nemačke, Saudijske Arabije, Japana, Velike Britanije, SAD, kao i Rusija, a takođe i EU.

Tokom razgovora sa novinarima ruski predsednik se osvrnuo i na ilegalnu trgovinu naftom koju vodi Islamska država od čega ubira značajne prihode. Snimci iz vazduha pokazuju značajan nivo ilegalne trgovine naftom, dodao je Putin.

Nije pravo vreme govoriti koja država je više, a koja manje uspešna u borbi protiv Islamske države jer sada moramo da vodimo zajdničku bitku protiv terorista, kazao je Putin.

"Neke naoružane opozicione grupe milse da je moguće da se počne sa aktivnim operacijama protiv ISIL-a uz rusku podršku. I mi smo spremni da tu podršku i pružimo iz vazduha", rekao je Putin i dodao: "Stvarno nam treba podrška od SAD, evropskih država, Saudijske Arabije, Turske i Irana".

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track