RUSKI ANALITIČAR: Turska bi htela rat sa Rusijom, ali kao članica NATO
Foto: AP

Agresivna Ankara

RUSKI ANALITIČAR: Turska bi htela rat sa Rusijom, ali kao članica NATO

Planeta -
Analitičar i naučnik Oleg Barabanov smatra da je Ankara nestrpljiva da objavi Rusiji rat, ali bi htela da ratuje rukama NATO-a, što se ne podudara sa planovima ovog vojnog bloka, prenosi TV kanal Lajf njuz

ANKARA - Turska otežava ruskim brodovima prolaz kroz Bosfor, a Moskva upozorava da bi sprečavanje plovidbe bilo kršenje međunarodnog prava i Montrealske konvencije.

Analitičar i naučnik Oleg Barabanov smatra da je Ankara nestrpljiva da objavi Rusiji rat, ali bi htela da ratuje "rukama NATO-a", što se ne podudara sa planovima ovog vojnog bloka, prenosi TV kanal "Lajf njuz"

Rat ne žele ni Nemci, ni Amerikanci, ne želi ga niko - ističe on i napominje da je to pokazala i ukrajinska kriza , bez obzira na odnose Rusije i Zapada.

Prolazak kroz Bosfor regulišu međunarodni propisi koji određuju slobodnu plovidbu, a čitava praksa međunarodnog prava svodi se na to da Turci zatvaraju Bosfor samo u slučaju rata.

Barabanov podsjeća da su mnoge države, jasno i glasno, apelovale na Tursku da ne dopusti zaoštravanje konflikta, a to znači da svetska zajednica nije spremna da u slučaju pravog rata stane na njenu stranu.

Rusija je, kao odmazdu za rušenje svog borbenog aviona, uvela ekonomske sankcije Turskoj i optužila Ankaru da podržava "Islamsku državu" te da od nje jeftino kupuje naftu i tako pomaže finansiranje islamista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track