SAVET BEZBEDNOSTI: Sukob ambasadora Rusije i SAD zbog iranskih balističkih raketa
Foto: Fonet, 3.maj 2014

Napeto

SAVET BEZBEDNOSTI: Sukob ambasadora Rusije i SAD zbog iranskih balističkih raketa

Planeta -
Ambasadorka SAD Samanta Pauer rekla je da probno ispaljivanje dva balistička projektila prošle nedelje predstavlja kršenje rezolucije UN, dok je ruski ambasador Vitalij Čurkin to osporavao, prenela je agencija Asošiejtid pres

UJEDINJENE NACIJE - Ambasadori SAD i Rusije sukobili su se danas na Savetu bezbednosti UN oko iranskih balističkih raketa. Ambasadorka SAD Samanta Pauer rekla je da probno ispaljivanje dva balistička projektila prošle nedelje predstavlja kršenje rezolucije UN, dok je ruski ambasador Vitalij Čurkin to osporavao, prenela je agencija Asošiejtid pres.

Savet bezbednosti UN održao je sastanak iza zatvorenih vrata o balističkim probama na zahtev SAD uz podršku Velike Britanije da se napravi specijalni izveštaj kako bi se odlučivalo o mogućim sankcijama Iranu. Pauer je rekla da su balistički projektili "osmišljeni da mogu nositi nuklearno oružje" i ocenila da su lansiranja bila "opasna, destabilišuća i provokativna". Čurkin je uzvratio da Moskva nema informacije da te rakete mogu nositi nuklearno oružje. On je rekao da poslednja rezolucija UN poziva Iran da ne razvija nuklearno oružje, a ne da zabranjuje, preneo je Frans pres. "Poziv se razlikuje od zabrane, tako da pravno ne možete prekrišti poziv", rekao je Čurkin. Sastanak je završen bez najavljenih konkretnih mera, osim dalje rasprave. "Nismo se saglasili da je to bilo kršenje (rezolucije)", rekao je Čurkin novinarima i pozdravio "veoma zadovoljavajući ishod rasprave".

Nova rezolucija "jasno traži dokaze" navodjenjem da rakete moraju biti napravljene da imaju nuklearne kapacitete, dodao je Čurkin. Pauer je rekla da su iranski vojni zvaničnici tvrdili da su rekete napravljene tako da budu pretnja Izraelu. "One su napravljene da nose nuklearno oružje", rekla je Pauer i dodala da "to zaslužuje reakciju Saveta bezbednosti". Ambasadori Velike Britanije i Francuske su takodje izrazili zabrinutost oko lansiranje projektila, ali nisu konkretno rekli da je probama prekršena rezolucija Saveta bezbednosti. "Prosudjujemo da Iran otvoreno ne poštuje Rezoluciju 2231", rekao je britanski ambasador Metju Rikroft.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track