SKANDALOZNA IZJAVA KOLINDE - CMS: Predsednice, izbeglice nisu okupatori nego ljudi!
Foto: Fonet

Kitarović bi da šalje silu na migrante

SKANDALOZNA IZJAVA KOLINDE - CMS: Predsednice, izbeglice nisu okupatori nego ljudi!

Planeta -
Centar za mirovne studije reagovao je nakon što je predsednica Hrvatske zatražila viši stepen pripravnosti vojske: "Time nanosite štetu ugledu Hrvatske u svetu"

Nakon što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, kako se neslužbeno saznalo u njenom kabinetu, zatražila viši stepen pripravnosti vojske da se, bude li potrebno, spreče ilegalni ulasci migranata u Hrvatsku, saopštenjem je reagovao Centar za mirovne studije!

- U trenutku kada se RH suočava s velikim humanitarnim izazovima, predsednica RH potpuno neprimereno opterećuje oružane snage RH mogućim zadacima nadzora državne granice. Predsednica mora shvatiti da izbeglice koje dolaze i prolaze kroz RH nisu nikakva okupatorska vojska već ljudi - a među njima i brojna deca te druge ranjive grupe koje beže pred ratovima. Ovakvim nepromišljenim i neodgovornim stavovima Predsednica samo unosi nemir među građane RH i besmisleno iscrpljuje važne državne resurse. Time nanosi i štetu ugledu RH u svetu jer radi istu grešku koju je učinila Mađarska. Istovremeno, pozdravljamo namere da se vojska uključi u humanitarni aspekt ove krize davanjem logističke potpore policiji i civilnom društvu, te pružanju humanitarne pomoći izbeglicama - ističe Centar za mirovne studije.

Na kraju predsednicu pozivaju da ne stvara paniku te da se u trenutku velike međunarodne humanitarne krize ponaša dostojanstveno i krajnje odgovorno prema svakome ljudskom životu koji se nalazi u nevolji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja