SPASAO 669 MALIŠANA JEZIVE SMRTI: Preminuo Britanski Šindler u 106. godini
Foto: AP

Nikolas Vinton umro u Londonu

SPASAO 669 MALIŠANA JEZIVE SMRTI: Preminuo Britanski Šindler u 106. godini

Planeta -
Nikolas Vinton im je nalazio domove gde će odsesti i garantovao za njih finansijski, pošto je tako zahtevao zakon Velike Britanije, a glavna prepreka je bila da se prevezu sva deca do Britanije

LONDON - Nikolas Vinton koji je iz Holokausta 1939. godine spasao 669 mališana, preminuo je u 106. godini.

Vinton iz Londona je nešto pre Božića 1938. godine, trebalo da krene na skijanje u Švajcarsku. U poslednjem trenutku je ipak odlučio da ode u Prag, i pomogne svom prijatelju, koji je spasavao Jevreje koji su bili progonjeni.

Kada je video u kakvim uslovima žive jevrejska deca, odlučio je da im pomogne. Učinio je sve što je mogao da što više dece spase, a zahvaljujući njemu jezivu smrt je izbeglo 669 dece, od kojih je njih 104 i danas živo.

Vinton je odmah shvatio šta mora da uradi. Osnovao je organizaciju koja je pomogla deci da budu prebačena na sigurno. U njegovom hotelu na Venclavovom trgu on je napravio kancelariju u kojoj su sređivani papiri za svu decu koja treba da budu prebačena u Englesku.

On im je nalazio domove gde će odsesti, i garantovao za njih finansijski, pošto je tako zahtevao zakon Velike Britanije. Glavna prepreka je bila da se prevezu sva deca do Britanije. Danska je posle Kristalne noći zatvorila svoje granice za Jevreje koji su pokušali da pobegnu od progona i rata, ali je ipak uspeo da spase 669 mališana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track