(VIDEO +18) NA TRAGU DŽIHAD DŽONU: Krvolok je levoruk i govori s britanskim akcentom
Foto: Printskrin

Potraga za ubicom

(VIDEO +18) NA TRAGU DŽIHAD DŽONU: Krvolok je levoruk i govori s britanskim akcentom

Planeta -
Obaveštajci tvrde na su za petama ubici, ali još neće da saopšte na koga sumnjaju

Velika Britanija i SAD nedeljama bezuspešno tragaju za krvoločnim ubicom, poznatom kao Džihad Džon, koji je nožem odsekao glave trojici talaca: novinarima Džejmsu Foliju i Stivenu Sotlofu i humanitarcu Dejvidu Hejnsu.

Britanski komentatori su hladnokrvnog koljača prozvali "živim mrtvacem", a uprkos nekih tvrdnji da su obaveštajne službe otkrile njegov identitet, njegov novi zločin jasno pokazuje koliko će teško biti naći ga, a tek privesti pred lice pravde.

http://www.youtube.com/watch?v=BLCrLHuiLCw

Amerikanci ga traže pomoću dronova opremljenih najmodernijim kamerama i oružjem, koji krstare iznad sirijskog grada Rake, uporišta ISIS. Ako ga lociraju, predsednik SAD Barak Obama smesta će odobriti napade.

Obaveštajni stručnjaci veruju da će analiza najnovijeg snimka smaknuća pomoći u otkrivanju lokacije na kojoj se taj koljač nalazi. Prve analize pokazuju da obrisi pustinje u pozadini snimka egzekucije Dejvida Hejnsa liče na one koji se vide na snimku obezglavljivanja novinara Stivena Sotlofa.

http://www.youtube.com/watch?v=pfmmoV6KgSY

Zapravo, na video-snimku Hejnsovog smaknuća vidi se samo pustinjsko tle, što znači da su ubice ISIS nešto naučile: na snimku ubistva Džemsa Folija u kadru je bila zelena ravnica, što je bilo dovoljno da stručnjaci odrede preciznu lokaciju mesta zločina.

Zločinci su unapredili i video-produkciju: za Hejnsovo ubistvo prvi put su upotrebili profesionalne mikrofone i više kamera. Snimak je očigledno boljeg kvaliteta.

http://www.youtube.com/watch?v=iZhRA3h8Sa4

Pretpostavlja se da je trenutno najtraženiji terorista pre godinu dana iz Londona otišao u Siriju. Prethodno je u Britaniji prikupljao novac za džihadiste.

Obaveštajci su nedugo posle pogubljenja Džejmsa Folija suzili izbor ubice na nekoliko osoba. Ispočetka se sumnjalo na džihadističkog repera Abdel-Madžida Abdel Barija, koji je napustio svoju milijun funti vrednu kuću u Londonu da bi se pridružio hordi islamista u Siriji.

Ispostavilo se da ipak nije on, pa je sumnja pala na drugog čoveka, čije ime još nije objavljeno.

Zarobljenici iz Evrope koji su ranije ove godine osobođeni tvrde da je koljač sa snimaka jedan od trojice tamničara koje su prozvali "Bitlsi". Oni su razgledali fotografije ljudi za koje se sumnja da su otišli u džihad u Siriju i prepoznali su osmoricu.

Međutim, još se ne zna ko je Džihad Džon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja