(VIDEO) POSLEDNJI TRENUCI: Objavljen snimak francuskog taoca pred odsecanje glave
Foto: Printscreen Yt

Strašna smrt

(VIDEO) POSLEDNJI TRENUCI: Objavljen snimak francuskog taoca pred odsecanje glave

Planeta -
Erve Gurdel kleči ispred svojih do zuba naoružanih otmičara i unezvereno gleda okolo; kad su prekinuli snimanje, odsekli su mu glavu

PARIZ - Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijen rekao je danas da alžirske snage bezbednosti tragaju za muslimanskim ekstremistima koji su odsekli glavu francuskom taocu zbog vazdušnih napada na džihadiste Islamske države u kojima učestvuju i francuske snage.

Ministar je rekao da će Francuska, koja je do sada učestvovala u vazdušnim napadima na tu grupu samo u Iraku, proceniti da li da ih proširi i na Siriju.

Alžirski džihadisti povezani sa ekstremističkom organizacijom Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) odsekli su glavu francuskom taocu koga su oteli u Alžiru, a video-snimak pogubljenja su juče postavili na Internetu, po isteku 24-časovnog roka koji su dali Parizu da obustavi vazdušne napade na ISIL u Iraku.

Samo je planinario: Erve Gurdel, Foto Printscreen yt
Samo je planinario: Erve Gurdel, Foto Printscreen yt

Grupa koja sebe naziva Džund al-Kilafah otela je u nedelju planinskog vodiča Ervea Pjera Gurdela (55) iz Nice i zapretila da će ga ubiti ukoliko u roku od 24 sata ako Francuska ne okonča vazdušne napade na borce ISIL u Iraku. Pariz je poručio da neće ustuknuti.

Američka obaveštajna grupa SITE saopštila je putem Tvitera da je ta grupa, čiji naziv u prevodu znači "vojnici kalifata", objavila juče video snimak Gurdelovog smaknuća.

Ta grupa, povezana sa militantnim aktivistima ISIL u Iraku i Siriji, u ponedeljak je objavila video-snimak u kojem je preuzela odgovornost za otmicu francuskog taoca i prikazala muškarca koji se predstavio kao Gurdel, turista iz Nice.

http://www.youtube.com/watch?v=C7V197kMA7c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track