(VIDEO) SKUPLJALI FALIČNE POTPISE ZA IZBORE: Trojica ruskih opozicionara štrajkuju glađu
Foto: Printscreen Yt

Pobuna

(VIDEO) SKUPLJALI FALIČNE POTPISE ZA IZBORE: Trojica ruskih opozicionara štrajkuju glađu

Planeta -
Opozicionari tvrde da potpisi nisu lažni, nego izborna komisija ima zastarele baze ličnih podataka

MOSKVA - Trojica ruskih opozicionih aktivista počela su štrajk glađu u Novosibirsku u znak protesta zbog odluke vlasti da im zabrani učešće na lokalnim izborima.

Šef kampanje opozicije Leonid Volkov i kandidati Jegor Savin i Sergej Bojko započeli su juče štrajk glađu pošto je izborna komisija u Novosibirsku, trećem gradu po veličini u Rusiji, objavila da ne prihvata potpise koje su podneli da bi se prijavili za predstojeće izbore.

Opozicija kampanju za lokalne izbore u septembru smatra generalnom probom za parlamentarne izbore sledeće godine, navela je agencija AP.

Aktivisti su saopštili da će njihov protest trajati sve dok Centralna izborna komisija ne preispita njihov slučaj.

Komisija je navela da je našla greške kod 1.300 od više od 11.600 podnetih potpisa, a Volkov ističe da je iza odbijanja glavni argument taj što se komisija poziva na zastarele baze licnih podataka. Volkov je za AP rekao da je ubeđen na će nova provera potpisa pokazati da su opozicioni aktivisti u pravu.

Lider opozicije Aleksej Navaljni je početkom leta obišao Novosibirsk da bi podstakao glasače, a za odluku izbornih vlasti je kazao da je loš znak pred skupštinske izbore naredne godine.

"Ova trojica hrabrih i poštenih ljudi stupila je u štrajk glađu da bi zaštitila izborna prava svih Rusa", objavio je Navaljni na svom blogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track