(VIDEO) TURSKU PROZIVAJU ZBOG NAPADA NA SIRIJU: RUSIJA To je nezakonito UN: Sukob može da se proširi
Foto: AP, 16.02.2016.

Kritika agresije

(VIDEO) TURSKU PROZIVAJU ZBOG NAPADA NA SIRIJU: RUSIJA To je nezakonito UN: Sukob može da se proširi

Planeta -
Svi traže od Turske da poštuje međunarodno pravo i prestane da granatira sever Sirije.

"Ono što se događa na tursko-sirijskoj granici je apsolutno nezakonito. Turska granatira naselja preko granice i tamo prebacuje novac, ljude i potrepštine", rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova, navodi Rojters.

I Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kritikovao je juče Tursku zbog granatiranja na severu Sirije, koje je podstaklo bojazan od ozbiljne eskalacije sukoba u toj zemlji, gde skoro pet godina bukti građanski rat. Trenutni predsedavajući SB, ambasador Venecuele Rafael Ramires, rekao je novinarima posle sastanka iza zatvorenih vrata, održanog na zahtev Rusije, da je 15 članica Saveta bezbednosti "izrazilo zabrinutost zbog napada Turske na severu Sirije".

"Sve članice Saveta bezbednosti su se saglasile da zatraže od Turske da se povinuje međunarodnom pravu", kazao je Ramires.

Ambasador Sirije Bašar al Džafari rekao je da Turska vrši agresiju na njegovu zemlju i da se ponaša neodgovorno i provokativno,

Turska je počela da granatira severa Sirije u subotu, a meta su joj kurdske snage za koje tvrdi da su povezane sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja