ZAOKRET U STRATEGIJI SAD: Iran pozvan da učestvuje u razgovorima o Siriji

Šansa za mir

ZAOKRET U STRATEGIJI SAD: Iran pozvan da učestvuje u razgovorima o Siriji

Planeta -
Sledeća runda diplomatskih razgovora počinje u četvrtak u Beču, uz učešće američkog državnog sekretara DŽona Kerija, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i više evropskih i arapskih diplomata

VAŠINGTON, MOSKVA - Iran je po prvi put pozvan da učestvuje u međunarodnim razgovorima o budućnosti Sirije, saopštili su danas američki zvaničnici. Reč je o zaokretu u strategiji SAD i njenih saveznika koji nastoje da zaustave četvorogodišnji građanski rat u toj zemlji i eventualno olakšaju odlazak sirijskog predsednika Bašara al-Asada sa vlasti, ocenio je AP.

Iran tek treba da odgovori na ovaj poziv, naveli su zvaničnici. Sledeća runda diplomatskih razgovora počinje u četvrtak u Beču, uz učešće američkog državnog sekretara DŽona Kerija, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i više evropskih i arapskih diplomata. Kao države učesnice, osim Irana, pominju se Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Saudijska agencija SPA je izvestila da je predsednik SAD Barak Obama danas pozvao kralja Salmana kako bi razgovarali o "bilateralnim odnosima", "situaciji u regionu" i o "zbivanjima u regionalnoj i međunarodnoj areni", bez navođenja drugih detalja.

Saudijska Arabija je bila najodlučnija da spreči Iran da prisustvuje sastanku. Prema američkim zvaničnicima, kralj Salman je upravo na tome insistirao u razgovoru sa Kerijem prošlog vikenda izvan Rijada, ali su Saudijci naknadno ublažili stav. O načinima za rešavanje krize u Siriji danas su telefonom razgovarali Lavrov i njegov iranski kolega DŽavad Zarif, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U razgovoru koji je inicirala iranska strana, tema su bili "hitni koraci ka uspostavljanju političkog dijaloga unutar Sirije", navodi se u saopštenju.

"Dvojica diplomata su istakla da ne postoji alternativa kada je reč o promovisanju ovog procesa od svih ključnih država u regionu", dodaje se u saopštenju. Nakon sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, SAD, Saudijske Arabije i Turske 23. septembra u Beču, posvećenog rešavanju krize u Siriji, Lavrov je istakao da je neophodno proširiti krug država učesnica i kao kandidate broj jedan za sastanak u Beču naveo Iran i Egipat, podsetio je TAS S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track