ZVANIČNO: Kina odbila Kerijev predlog o Južnom kineskom moru
Foto: Fonet/AP

Peking odlučan

ZVANIČNO: Kina odbila Kerijev predlog o Južnom kineskom moru

Planeta -
Šef kineske diplomatije Vang Ji kaže da su Kina i ASEAN sposobni da čuvaju mir i stabilnost

PEKING - Kina je optužila SAD da namerno podižu tenzije u Južnom kineskom moru, odbijajući predlog Vašingtona o zamrzavanju konflikata u regionu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef kineske diplomatije Vang Ji izneo je primedbu juče tokom foruma Južnoazijskih država (ASEAN) koji je protekao u znaku sporenja oko strateški važnog mora, prenela je agencija AFP navodeći da su stavovi Pekinga suprotni od pozicija Filipina i Vijetnama.

Američki državni sekretar Džon Keri pojavio se na forumu predlažući multilateralni sporazum koji bi isključio sve aktivnosti koje mogu da dovedu do zaoštravanja odnosa u tom osetljivom regionu, ali je Vang odbio njegov predlog.

“Neke države izvan regiona su nemirne i podstiču tenzije. Možda je njihova namera da stvore haos u regionu. Zemlje izvan regiona mogu da izraze razumnu zabrinutost, ali se protivimo da nas uče pameti”, naveo je Vang ocenivši da su Kina i zemlje ASEAN sposobne da čuvaju mir i stabilnost u Južnom kineskom moru.

Kineski državni mediji ocenili su da su Vangovi komentari direktno upereni protiv SAD.

Agencija Sinhua navela je da je Kina odbila predlog Vašingtona o zamrzavanju konflikata u regionu Južnog kineskog mora, dok je Čajna dejli ocenio da Vangov odgovor ne ostavlja nikakvo opravdanje za mešanje država izvan regiona.

U sporu sa Kinom u vezi sa morem bogatim mineralima su i Brunej i Malezija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track