Prikaži najnovije vesti
prazna učionica, prazna ucionica,Prokišnjavanje, škole, nastava, početak, Beogra
Unija sindikata

Prosvetari bojkotuju kontrolore po školama

Društvo 47

Nisu zadovoljni kvalitetom kontrolora koji vrednuju kvalitet rada ustanove i nastavnika

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) bojkotovaće kontrolore (evaluatore) koji po školama vrednuju kvalitet rada ustanove i nastavnika, jer nisu zadovoljni kvalitetom kontrolora, rečeno je danas na konferenciji za novinare čelnika tog sindikata.

Članovi Unije, škole i prosvetni radnici, neće dozvoliti kontrolorima da uđu u školu ili da dođu na čas, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je vrednovanje samo sebi svrha, bez unapređivanja nastave u školama, a sa ciljem da, kako kaže, omalovaži rad prosvetnih radnika.

Kriterijumi vrednovanja, predviđeni Pravilnikom o vrednovanju kvaliteta rada ustanova, u prvi plan stavljaju administrativne pokazatelje (evidencija i pedagoška dokumentacija ustanove, programi obrazovanja i vaspitanja, godišnji plan rada i razvojni plan ustanove).

Previše se insistira na praćenju dokumentacije koja se odnosi na realizaciju različitih aktivnosti, koje nisu u direktnoj vezi sa obrazovno-vaspitnim procesom, kažu u Uniji i navode da Pravilniku nije prethodilo vrednovanje kvaliteta nastavnih planova i programa koji čine osnovu Školskog programa i Godišnjeg plana rada škole.

Takođe, kako navode, prilikom neposrednog praćenja nastave i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, ne uzimaju se u obzir objektivni uslovi za realizaciju nastave, pre svega, neprimerenost nastavnih sadržaja uzrastu i mogućnostima učenika, nedostatak nastavnih i tehničkih sredstava neophodnih za inoviranje nastavnog procesa.

Potpredsednik Unije Milan Jevtić naveo je da Unija očekuje od Ministarstva prosvete da preispita sadržaj pravilnika o eksternoj evaluaciji, o stručnom usavršavanju i o ocenjivanju.

Unija predlaže da se hitno sprovede postupak eksterne evaluacije dokumenata koji su u osnovi procesa vrednovanja, nastavnih planova i programa za osnovnu školu i dokumenta o standardima postignuća za kraj osnovnog obrazovanja.

Unija je predložila i da se zaustavi proces eksterne evaluacije na godinu dana, da se sačini novi plan, a da pre njegovog usvajanja konsultuje nastavnike - praktičare i predstavnike prosvetne struke.
"U analizi svih ovih dokumenata učešće moraju uzeti nastavnici - praktičari i predstavnici prosvetne struke", rekao je Jevtić.

On je dodao da način vrednovanja škola i nastavnika nipošto ne smeju predstavljati tajnu i istakao da u komisijama treba da učestvuju kolege iz struke, koje imaju radno iskustvo i poštovani su u svojim sredinama.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir