Unija sindikata

Prosvetari bojkotuju kontrolore po školama

Društvo

Autor:

Nisu zadovoljni kvalitetom kontrolora koji vrednuju kvalitet rada ustanove i nastavnika

prazna učionica, prazna ucionica,Prokišnjavanje, škole, nastava, početak, Beogra

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) bojkotovaće kontrolore (evaluatore) koji po školama vrednuju kvalitet rada ustanove i nastavnika, jer nisu zadovoljni kvalitetom kontrolora, rečeno je danas na konferenciji za novinare čelnika tog sindikata.

Članovi Unije, škole i prosvetni radnici, neće dozvoliti kontrolorima da uđu u školu ili da dođu na čas, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je vrednovanje samo sebi svrha, bez unapređivanja nastave u školama, a sa ciljem da, kako kaže, omalovaži rad prosvetnih radnika.

Kriterijumi vrednovanja, predviđeni Pravilnikom o vrednovanju kvaliteta rada ustanova, u prvi plan stavljaju administrativne pokazatelje (evidencija i pedagoška dokumentacija ustanove, programi obrazovanja i vaspitanja, godišnji plan rada i razvojni plan ustanove).

Previše se insistira na praćenju dokumentacije koja se odnosi na realizaciju različitih aktivnosti, koje nisu u direktnoj vezi sa obrazovno-vaspitnim procesom, kažu u Uniji i navode da Pravilniku nije prethodilo vrednovanje kvaliteta nastavnih planova i programa koji čine osnovu Školskog programa i Godišnjeg plana rada škole.

Takođe, kako navode, prilikom neposrednog praćenja nastave i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, ne uzimaju se u obzir objektivni uslovi za realizaciju nastave, pre svega, neprimerenost nastavnih sadržaja uzrastu i mogućnostima učenika, nedostatak nastavnih i tehničkih sredstava neophodnih za inoviranje nastavnog procesa.

Potpredsednik Unije Milan Jevtić naveo je da Unija očekuje od Ministarstva prosvete da preispita sadržaj pravilnika o eksternoj evaluaciji, o stručnom usavršavanju i o ocenjivanju.

Unija predlaže da se hitno sprovede postupak eksterne evaluacije dokumenata koji su u osnovi procesa vrednovanja, nastavnih planova i programa za osnovnu školu i dokumenta o standardima postignuća za kraj osnovnog obrazovanja.

Unija je predložila i da se zaustavi proces eksterne evaluacije na godinu dana, da se sačini novi plan, a da pre njegovog usvajanja konsultuje nastavnike - praktičare i predstavnike prosvetne struke.
"U analizi svih ovih dokumenata učešće moraju uzeti nastavnici - praktičari i predstavnici prosvetne struke", rekao je Jevtić.

On je dodao da način vrednovanja škola i nastavnika nipošto ne smeju predstavljati tajnu i istakao da u komisijama treba da učestvuju kolege iz struke, koje imaju radno iskustvo i poštovani su u svojim sredinama.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ukoliko vozač ne uoči pešaka, veštaci procenjuju kolika je bila mogućnost da ga izbegne Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!