INCKO ZA ULAZAK BIH U NATO: Rusija se protivi
Foto: Profimedia

INCKO ZA ULAZAK BIH U NATO: Rusija se protivi

Bosna i Hercegovina -

Upravni odbor Saveta ta primenu mira u BiH (PIK) danas je u Sarajevu podržao Akcioni plan (MAP) za ulazak BiH u NATO, upkos protivljenju Rusije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da članice PIK-a nisu bile jedinstvene o ulaska BiH u NATO, jer je Rusija izuzela svoje mišljenje koje će naknadno saopštiti medijima.

"Rusi se nisu mogli složiti, pa će oni zasebno dati izjavu", kazao je Incko novinarima u Sarajevu.

On je podsetio da je BiH 2010. godine poslala pismo NATO-u, u kojem izražava saglasnost za ulazak u ovu vojnu alijansu. Incko je naveo da su saglasnost tada dala sva tri člana Predsedništva BiH, naglašavajući da je pismo potpisao i tadašnji srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Upitan da li je video to pismo, visoki predstavnik je rekao da je to pismo javno i da ga svako može videti. Upravni odbor PIK-a podržao je vlasti u BiH da nastave reforme, ali samo uz "konkretne rezultate, a ne procedure", ocenivši da BiH nije napravila značajne korake u reformama od kada je zatražila prijem u EU.

Incko je dalje kazao da su članice PIK-a osudile negativne i huškačke politike u BiH, kao i slavljenje osudjenih ratnih zločinaca, i kao takvo naveli to što je Studentskom domu na Palama dato ime Radovana Karadžića. PIK je podržao direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića koji je bez saglasnosti sa entitetskim direktorima zavoda za statistiku doneo odluku o metodologiji obrade podataka s popisa stanovništva u BiH.

PIK je dao podršku Jukiću "da obavlja svoj posao u skladu sa zakonima".

"Tim Medjunarodne monitoring misije (IMO) bio je ovde, vrlo aktivno, da bi održao medjunarodne standarde. Ti standardi su sprovedeni, a na Jukiću je da radi svoj posao. U Sarajevu je centrala Agencije za statistiku i osim njih niko drugi ne može objaviti rezultate popisa", saopštio je visoki predstavnik u BiH.

Po Jukićevoj odluci kojoj se protive političari iz RS, 190 hiljada državljana BIH koji žive u inostranstvu, smatra se rezidentnim (stalnim) stanovnicima BiH i popisani su kao takvi. PIK je dalje zaključio da pitanje Mostara moraju rešiti isključivo političke stranke, a visoki predstavnik je saopštio da ne može upotrebiti svoja bonska ovlaštenja za rešavanje pitanja Mostara, jer takva odluka mora imati saglasnost svih zemalja koje su u Upravnom odboru PIK-a, kao i Saveta bezbednosti UN.

"Pozivamo političke stranke, posebno one najveće - SDA i HDZ, da sednu i reše pitanje izbora u Mostaru, jer stavovi nisu važniji od gradjana koji već osam godina nemaju mogućnost da glasaju", rekao je Incko.

Zbog odluke Ustavnog suda BiH, koji je zaključio da Statut Mostara i izborna pravila za taj grad diskriminišu prava dela gradjana Mostara, izbori u ovom gradu poslednji put su održani 2008. godine.

Politički direktori zemalja članica UO PIK su danas zatražili uspostavljanje državne Regulatorne agencije za gas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track