BLOKADA INSTITUCIJA BIH: Instrument koji se često poteže
Foto: Profimedia

Parlamentarna kriza

BLOKADA INSTITUCIJA BIH: Instrument koji se često poteže

Bosna i Hercegovina -

Iako je podnošenjem zahteva za reviziju presude protiv Srbije izazvana možda najveća kriza u BiH, ovo nije prvi put da se preti blokadom institucija.

Tako je SDA je najavila je avgusta 2010. mogućnost povlačenja iz Saveta ministara Bosne i Hercegovine ako ne bude imenovan ministar bezbednosti BiH. Posle smene Tarika Sadovića sa tog mesta, u skupštinskoj proceduri za novog ministra bezbednosti BiH trebao je da bude imenovan Sadik Ahmetović.

Predsedavajući saveta ministara BiH Nikola Špirić je tada ocenio da se iza pretnji SDA "krije priča o blokadi rada zajedničkih institucija BiH sa ciljem organizovanja 'Dejtona dva'". "Blokiraj sve da bi ostala međunarodna zajednica kao stariji brat u BiH", rekao je Špirić.

Jedna od najvećih kriza u BiH prethodila je formiranju saveta ministara BiH koje završeno je 10. februara 2012. i na na koji se čekalo 16 meseci.

Bosna i Hercegovina dobila je tada novi, šesti Savet ministara, nakon što je Predstavnički dom potvrdio izbor ministara i zamenika ministara, a Vjekoslav Bevanda imenovan za predsedsedavajućeg.

Za ministra spoljnih poslova i zamenika predsedavajućeg Saveta ministara imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP), a Nikola Špirić (SNSD) će biti na čelu Ministarstva finansija i trezora. Ostali ministri u državnoj vladi bili su: Sredoje Nović (SNSD) koji ostaje ministar civilnih poslova, Mirko Šarović (SDS) je imenovan za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Bariša Čolak (HDZ BiH) ostaje na čelu ministarstva pravde BiH.

Ministar sigurnosti je bio Sadik Ahmetović (SDA), dok je Damir Ljubić (HDZ 1990) novi ministar za ljudska prava i izbeglice, Muhamed Ibrahimović (SDA) će biti ministar odbrane BiH, a Damir Hadžić (SDP) je Ministar transporta i komunikacija.

SDA je i jula 2012 najavljivala da će nedolaskom na sednicu Doma naroda Parlamenta BiH, koja je bila zakazana za 19. Jul , blokirati rad ove državne institucije. Razlog je bilo onemogućavanje smene njihovih ministara, a iz SDA su bili spremni da pribegnu antiustavnoj i antidejtonskoj blokadi Doma naroda. Predsednik stranke Sulejman Tihić tada je izjavio da će nedolaskom delegata iz SDA na sednicu blokirati rad Doma naroda i sprečiti smenu ministara i njihovih zamenika iz redova SDA.

Zbog izostanka dogovora o rešavanju pitanja projekta "Južni tok", srpski predstavnici u Savetu ministara BiH neće podržavati druge odluke na državnom nivou, poručio predsednik RS Milorad Dodik.

Ukoliko, međutim, sporazum o tom projektu ne prihvate u Federaciji, onda RS ne preostaje "ništa drugo nego da sprovede svoju politiku u Savetu ministara BiH tako što neće davati podršku nijednoj drugoj odluci dok se to ne reši", rekao je Dodik.

Naveo je da je RS uspela s ruskom stranom da se dogovori o pravima i obavezama, kroz ugovor, na šta saglasnost treba da da Savet ministara. "Sva prava i obaveze time bi se locirali na RS i ne bismo zadirali ni u kakva prava i obaveze Federacije BiH ili zajedničkog, BiH, nivoa", naveo je Dodik.

Problem je nastao kada je Federacija BiH odbila učešće u izgradnji gasovoda "Južni tok", a pored toga, da bi RS mogla da učestvuje u tom projektu, potrebna joj je saglasnost Saveta ministara BiH.

Aprila prošle godine političke stranke iz Republike Srpske u Parlamentu BiH zapretili su blokadom donošenja svih zakona koji su od interesa za Bošnjake ukoliko političke stranke iz Sarajeva ne prihvate predlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi bilo sprečeno preglasavanje srpskih sudija u toj pravosudnoj instituciji!

Ovakav odgovor srpskih stranaka na sve izvesnije probijanje roka, koji je postavljen još krajem novembra prošle godine, a to je da do 17. aprila Parlament BiH morao biti donet zakon kojim bi strane sudije bile izbačene iz Ustavnog suda BiH, prohvatili su i u SNSD-u, stranci koja se zalagala za mnogo radikalnije načine parlamentarne borbe.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović početkom 2014. je najavila blokada zajedničkih institucija BiH zbog ponašanja bošnjačkih funkcionera u "slučaju Orić", a predsednik Narodne skupštine Srpske je tada izjavio da je parlament BiH već blokiran.

Po rečima Dodika predstavnici Republike Srpske će biti veoma rigorozni kada je reč o procesuiranju osumnjičenih i svih onih koji su počinili zločine nad Srbima, jer nemaju poverenje u sud i tužilaštva BiH, koji to nisu učinili. "Naše je uverenje da sud i tužilaštva BiH žele da biološki nestanu svedoci".

Euforična podrška Naseru Oriću tri vodeća političara u bošnjačkom narodu jeste ovdje ključno pitanje, a ne šta će se dalje dešavati, što će biti dogovor koji će biti postignut na nivou Republike Srpske, a ne moja odluka ili neke političke partije", rekao je Dodik.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track