POLITIČARI U BOSNI JEDINSTVENI: BiH mora da napreduje
Foto: AP Amel Emrić 3 Apr 2013

Zajednička ocena

POLITIČARI U BOSNI JEDINSTVENI: BiH mora da napreduje

Bosna i Hercegovina -
BiH mora ići napred, zaključeno je na današnjoj panel raspravi u Mostaru, u kojoj su učestvovali vodeći političari sva tri naroda u BiH u okviru konferencije "Konsenzus o reorganizaciji političkog sistema 20 godina posle Dejtona – realnost ili zavaravanje?"

"Mi imamo obavezu da barem u naredne tri godine taj proces vidno promenimo u odnosu na dosadašnje vreme i to kroz naš evropski i evroatlantski put, ali i kroz unutrašnje uređenje BiH, primarno kroz definisanje izbornog zakonodavstva", kazao je po završetku konferencije predsedavajući Predsedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović.

Posle toga, dodao je, ako se stvari slože, treba učiniti mnogih drugih iskoraka i to pre svega racionalizaciju delovanja, s obzirom na to da postoji previše nivoa vlasti u BIH. Čović je još kazao da uporedo s tim procesima treba raditi na ekonomsko-socijalnoj stabilnosti BiH. "Krenulo je dosta dinamično zadnjih pet-šest meseci i ja vas uveravam, taj se proces ne može zaustaviti", naglasio je on. Predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da je Republika Srpska prva našla rešenje za predmet "Sejdić – Finci", te da je na partnerima u Federaciji BiH da nađu model kako će rešiti pitanje odstranjivanja diskriminacije "ostalih" naroda u Izbornom zakonu BiH.

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je kazao da je glavni problem u BiH danas nedostatak poverenja i da je ova pitanja nemoguće rešiti dok na neki način ne otople odnosi među narodima i političkim faktorima. Bošnjački član Predsedništva i lider SDA Bakir Izetbegović smatra da se treba posvetiti socijalnim i ekonomskim temama u Reformskoj agendi, a da se potom, u mirnijoj atmosferi, treba baviti krupnim političkim pitanjima. Srpski član Predsedništva BiH i lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je novinarima da je danas više optimista nego ranije, dodavši da ključni bošnjački i hrvatski političari treba da postignu dogovor u vezi sa izbornim zakonom, kako se ne bi ponovo dešavalo da jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

Kada je u pitanju pozicija stranaka iz Republike Srpske, Ivanić je kazao kako su one "spremne da drugima daju više, ali da se od njih ne traži da imaju manje". Predsednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako Bošnjaci moraju biti najviše spremni na kompromis, ako se BiH želi održati na putu evroatlantskih integracija. "Mislim da su događaji u poslednjih mesec dana doprineli da je međunarodna zajednica i domaća javnost videla jednu novu energiju. To daje optimizam da i delikatna pitanja možemo i moramo rešiti tako da niko nikome ne nameće nešto što on ne želi i da neko treći ne radi za nekoga drugog i glumi mentora", istakao je Radončić. Upitan kako gleda na srpsko-bošnjačke odnose, on je rekao da se Bošnjaci boje neke vrste srpskog separatizma, a Srbi hegemonizacije i gubitka nadležnosti svoga entiteta.

Predsednik Glavnog veća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić kazao je da je najveći dobitak današnje konferencije da su još jednom afirmisana načela konstitutivnosti i jednkosti naroda u BiH. "Ono što je sada pred nama je da to načelo konstitutivnosti, oko kojeg se slažemo, operacionalizujemo kroz promene zakona i Ustava. Naravno, da bismo to počeli moramo svi zajedno biti svesni nužnih promena, jer ovako dalje više ne može", naveo je Ljubić. Po njegovim rečima, BiH može funkcionisati samo kao jedna celovita zemlja s tri ravnopravna konstitutivna naroda, koja će krenuti dalje prema EU i NATO-u jer, kako je kazao, druge opcije nisu realne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track