PRETRESLI KUĆU TERORISTINOG ZETA: Muž Omeragićeve sestre planirao da ratuje u Siriji
Foto: Avaz

Napredak istrage u Sarajevu

PRETRESLI KUĆU TERORISTINOG ZETA: Muž Omeragićeve sestre planirao da ratuje u Siriji

Bosna i Hercegovina -
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je zbog sumnje u povezanost s terorističkim napadom u Rajlovcu pretresla kuću Muhameda Mece, zeta Enesa Omeragića

On je poznat kao pripadnik grupe Rijada Rustempašića sa kojim je uhapšen u martu 2008. godine da bi tri meseca kasnije bio pušten na slobodu.

Rustempašić je zbog terorizma na Sudu Bosne i Hercegovine osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine, piše Avaz.ba.

Nakon odslužene kazne i on se našao na slobodi. Inače, pripadnici Antiterorističke jedinice FMUP-a sredinom marta 2008. godine uhapsili su Rijada Rustempašića, Muhameda Mecu, Abdulaha Handžića i Edisa Velića zvanog Ćamil zbog sumnje da su počinili delo terorizma.

Bosanski mediji preneli su da je Meco sa Rustempašićem, Abdulahom Handžićem i Edisom Velićem odlazio u džamiju a da je imao nameru i da ode na sirijsko ratište, ali je vraćen sa turske granice.

Otac Enesa Omeragića, koji se ubio nakon što je prethodno upucao dvojicu vojnika BiH, izjavio je da je ne zna da li mu je zet bio član terorističke grupe jer nije ni dolazio.

- Čuo sam od medija da je išao u Siriju. Ne kontaktiram s ćerkom, niti sa zetom već četiri godine, tada sam joj zabranio da dođe ovde, jedino dolazi kod nane, ali ona je u drugoj kući - objasnio je on.

O tome da li je zet Enesa povukao u radikalizam, otac je rekao da to ne zna, ali da se jesu družili.

- Moj kontakt sa zetom je bio samo: 'Dobar dan'. To je zbog toga što nosi bradu i tri godine nisam s njim imao kontakta. Nisam čuo da je blizak radikalnim pokretima - kazao je Šahin.

(avaz.ba/nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track