ZAŠTO JE DODIK BESAN: Nema referenduma u RS posle Vučićeve poruke
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Nema podršku premijera

ZAŠTO JE DODIK BESAN: Nema referenduma u RS posle Vučićeve poruke

Bosna i Hercegovina -
Bila je to još jedna poruka Srbije da podržava celovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović

PRAG – Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, svojom posetom Sarajevu, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poslao poruku da nema njegovu podršku za održavanje referenduma, smatra predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

„Mislim da je Dodik tu poruku shvatio i da je zbog toga oštro i reagovao. Bila je to još jedna poruka Srbije da podržava celovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, rekla je ona, prenosi Slobodna Evropa.

Iako je Dodik ovih dana ponovio da je „referendum gotova stvar“, Aleksandra Joksimović sumnja da će on uopšte biti održan i ukazuje da ima mnogo signala u prilog tome da se referendum u ovom trenutku neće održati.

„Ali videćemo u danima koji su pred nama kakva će biti Dodikova konačna odluka“, zaključuje Joksimović.

Dodik je, u danu kada se održavala sednica u Sarajevu, u intervjuu novosadskom „Dnevniku“ rekao da je Vučić na pogrešnoj adresi i da su sagovornici Vlade Srbije vlade dva entiteta, a ne Savet ministara BiH, podseća RSE.

Viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber smatra da odnos Beograda i Banjaluke nije tako srdačan otkako su naprednjaci došli na vlast, kao što je bio sa ranijim režimom.

On takođe smatra da kada bi se Vlada Srbije javno distancirala od režima u RS to bi „možda bio kraj režima u Banjaluci“.

Veber, međutim, ne veruje da će se Vlada Srbije odlučiti na takav potez dokle god se ne nađe pod pritiskom Zapada, najverovatnije Nemačke, ili kroz dramatični razvoj na terenu u BiH za koji se, kako kaže, nada da se neće dogoditi.

„Referendum je virtuelna priča“ za banjalučkog profesora univerziteta Miodraga Živanovića, koji kaže da je Dodik već godinu dana potpuno izolovan, bez kontakata sa međunarodnom zajednicom, izuzev Rusije, i da su njegove igre sa referendumom, čiji datum održavanja još nije saopšten, praktično bez značaja, navodi RSE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track