MESIĆ: Da nije bilo partizana, Draža Mihajlović bi bio ministar Hrvatima
Foto: Fonet Dragan Antonić 23 Mart 2013

Kopanje po istoriji

MESIĆ: Da nije bilo partizana, Draža Mihajlović bi bio ministar Hrvatima

Hrvatska -
Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je na N1 televiziji i komentarisao ukidanje njegove kancelarije i izjednačavanje NDH i Druge Jugoslavije pod etiketom 'totalitarizama".

"Očigledno je da se ne radi o troškovima kancelarije, već o osveti za politiku koju sam vodio, a vodim je i sada. Osvedočeni sam antifašista, jer smatram da ovakve Hrvatske bez antifašizma ne bi bilo. Da Hrvati nisu bili u Narodnooslobodilačkoj borbi i da nije stvorena SFRJ vratio bi se onaj režim koji je bio i u svom opsegu i svom sadržaju. Vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, na čelu s kućom Karađorđevića i s ministrom obrane Dražom Mihajlovićem. To bi se dogodilo da nije bilo NOB-a i Federativne Jugoslavije, u kojoj je federalna jedinica Hrvatska, koja je prema Ustavu iz 1974. godine, kao i sve druge države, pozicionirana kao država i Badinterova komisija je priznala granice te države. Ja ne znam o čemu razmišljaju ovi NDH nostalgičari", rekao je Mesić.

Upitan je i o svom bivšem saradniku Tomislavu Karamarku:

"U to vreme je bio antifašista i sprovodio je hrvatske zakone. Očito da je sada Karamarko izašao sa jednom politikom, koju je verovatno imao, ali je držao u sebi. Sada je ovo pravi Karamarko", tvrdi Mesić. Zamoljen je i da prokomentiše novu Vladu u kojoj je značajnu poziciju zauzeo Most:

"Kampanja je vođena sa pozivom na reforme i zato su verovatno građani i poverovali da će reforme dovesti do poboljšanja kvalitete života. Ali zasad to ne vidim, osim da se raspravlja o podeli plena, kako se to kaže u politici. Ne vidim da je Most iskoristio tu svoju poziciju. Građani će na idućim izborima reći jesu li iskoristili poziciju koju su im građani dali. Zasad to ne vidim", zaključio je Mesić na N1.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track